Praha * Do českých hor vyrazí zřejmě již příští rok pojízdné kino. Divákům na venkově představí špičkové české i zahraniční filmy, navíc zdarma nebo jenom za symbolický poplatek.


Ještě než začne hlavní program, promítnou pořadatelé návštěvníkům krátký přírodopisný film o životě a užitečnosti šelem v české přírodě. Putovní biograf totiž bude součástí programu na ochranu rysů, vlků a medvědů. „Bude se pohybovat především na Šumavě a v Beskydech, třetí oblastí budou Jeseníky,“ uvedl Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha, které osvětovou kampaň připravuje.


Právě v těchto horách se velké šelmy vyskytují. Přestože patří mezi přísně chráněné druhy, často jsou terčem nelegálního lovu. Ten za posledních sedm let zredukoval například stavy rysů na polovinu.


Kromě promítání jsou připraveny další čtyři desítky projektů na informování veřejnosti v oblastech, kde se šelmy vyskytují. „Chceme vyvrátit zbytečné obavy z toho, že velké šelmy jsou nebezpečné člověku, které bývají ve většině případů nepodložené nebo velice přehnané,“ uvedl Pavel Marhoul z Agentury ochrany přírody a krajiny, která je odborným garantem projektu. Ochránci budou besedovat s místními lidmi, chtějí se zaměřit i na učitele a starosty, jejichž názor má na venkově velkou váhu. „Je to vyzkoušený model, nejenom při ochraně velkých šelem, ale při prosazování jakékoliv myšlenky,“ dodal Marhoul.


Kampaň, která je plánována na deset let, má vysvětlovat nejen důležitou roli šelem v přírodním ekosystému, ale také pro rozvoj jednotlivých regionů. Medvědi, vlci a rysi se totiž postupně stávají turistickou atrakcí. „Již nyní je o tuto oblast velký zájem mezi podnikateli v cestovním ruchu. Snažíme se proto ukázat i místním lidem, že výskyt velkých šelem pro ně může mít ekonomický přínos,“ zmínil Bláha.


Návštěvníci hor najdou na turistických trasách informační tabule o šelmách, které se tam vyskytují. Projekt počítá i s výrobou propagačních materiálů, plakátů, samolepek, triček či letáků. Do horských informačních center vyrazí také putovní výstava.


Kromě osvětové kampaně se program ochrany velkých šelem zaměří také na zjednodušení a zrychlení vyplácení odškodného, které dostávají chovatelé zvířat napadených predátory. Odborníci chtějí rovněž vytvořit přesnější systém sčítání šelem, který by nahradil dosavadní hrubé odhady.


Foto popis| V hlavní roli vlk. Jeden z přírodopisných dokumentů bude věnován vlkům. Tato zvířata mají mezi lidmi ze všech šelem nejhorší pověst.