Už druhým rokem monitorují ochránci přírody z Hnutí DUHA beskydské rysy pomocí automatických kamer, tzv. fotopastí. Teprve před několika dny se však podařilo získat jedinečný úlovek: snímky rysa požírajícího srnce, kterého před několika dny strhl.

Fotografie vznikly mezi Bílým Křížem a Visalajemi, pouhých 40 metrů od jedné z nejfrekventovanějších turistických tras v Beskydech [1]. V pátek 15. dubna zde terénní zoolog z Hnutí DUHA Miroslav Kutal objevil rysem strženého srnce. V následujících dnech se pak díky umístěné fotopasti podařilo získat unikátní sérii snímků rysa u kořisti; podobnou v Česku pořídili zatím jen na Šumavě [2].

Snímky dokumentují typické potravní chování rysa. Stejně jako na jihu Čech se nyní i v Beskydech potvrdilo, že rys se k úlovku vrací několik dnů až do úplného sežrání svaloviny. Neloví tedy „pro zábavu“, ale velmi efektivně využívá svou kořist [3].

To, že se vše odehrávalo tak blízko turisticky frekventované oblasti, je zajímavé zjištění. Ukazuje se, že i plaché šelmy se dokáží přizpůsobit životu v kulturní krajině, ale i tam žijí velmi skrytě. Zároveň to neznamená, že by se lidé museli šelem obávat, rys ani vlk na člověka neútočí. Rys se snažil lidem naopak vyhnout a ke kořisti chodil v době, kdy se v horách pohybuje minimum lidí. Přes den odpočíval v několik kilometrů vzdáleném houští,“ řekl Kutal.

Početnost beskydsko-kysucké rysí populace v současné době odborníci odhadují na 10 až 15 zvířat, v celé České republice se celkový počet těchto chráněných šelem odhaduje na méně než sto zvířat. Jejich většímu rozšíření brání především ilegální lov. Terénním monitoringem a ochranou velkých šelem se v Beskydeh zabývají především vlčí hlídky, které organizuje Hnutí DUHA [4].

Přítomnost velkých šelem je důležitá pro udržení únosné výše populací spárkaté zvěře. Přemnožení jeleni a srnci totiž spásáním malých stromků poškozují především listnaté či smíšené lesy a brání jejich přirozené obnově.


Poznámky:

[1] Další fotografie rysů a dalších zvířat z Beskyd najdete na webu Svět šelem: www.svet-selem.cz/galerie/rysi-z-beskyd/; a www.svet-selem.cz/galerie/dalsi-zviratka-z-beskyd/

[2] Více o projektu sledování pohybu rysů na Šumavě pomocí fotopastí a GPS telemetrie na: http://www.npsumava.cz/cz/1322/8376/clanek/zoologove-zkoumaji-sumavske-rysy/

[3] Celý příběh najdete na blogu M. Kutala: http://kutal.blog.idnes.cz/c/188858/Fotopribeh-Rysi-korist-u-Bileho-Krize-CHKO-Beskydy.html

[4] Vlčí hlídky probíhají v rámci projektu finančně podpořeného SFŽP a MŽP. Projekt je také akreditovaný pro oblast dobrovolnictví a podpořený z dotace Ministerstva vnitra.