PRAHA/PAŘÍŽ (EcoMonitor) - Od 19. července až do konce letošního roku je ve třech francouzských alpských departementech povolen výjimečný odstřel vlků, maximálně však čtyř kusů. Rozhodnutí má podle ministra, Serge Lepeltiera, napomoci chránit stáda ovcí. Rozhodnutí vynesl správní soud v Nice.

Usnesení obhajoval v neděli 8. srpna v rozhovoru pro Le Parisien ministr životního prostředí Lepeltier. Podle jeho názoru je třeba brát ohled také na pastýře ovcí, kteří jsou kvůli útokům vlků pod neustálým tlakem.

Po výnosu rozhodnutí následovala intervence Asociace pro ochranu divokých zvířat (ASPAS), která 20. července podala odvolání ke zrušení rozhodnutí povolující odstřel celkem čtyř vlků v departementech Alpes-Maritimes, Hautes-Alpes a Alpes-de-Haute-Provence.

Zabití čtyř vlků neohrozí přežití druhu

"Vlk je dle francouzských zákonů přísně chráněným druhem a každý pokus tento druh poškodit je ze zákona trestným činem", sdělila ASPAS. Podle názoru ministra je však vlk inteligentní zvíře a jestliže se cítí ohrožen, dává si pozor a počet útoků na stáda ovcí klesá. Dále ministr prohlašuje: "Přirozený přírůstek vlků je zhruba 20 % ročně. Proto se domnívám, že odstřel čtyř predátorů nepovede k ohrožení druhu." Údajně má být nyní ve Francii 39 (prokázaný počet) až 55 (odhadovaný počet) jedinců vlka.

Odvolání podaná proti rozhodnutí o odstřelu vlků prověří správní soud v Marseille ve středu 11.8.

Podle textu v Le Monde ze dne 09. 08. 2004

Hana Hermová

URL zprávy: http://www.ekolist.cz/zprava2.shtml?x=194053