Snímky a videa z fotopastí v severoitalském Přírodním parku Lessinia udělaly přírodovědcům velkou radost. Dvě vyfocená vlčata dokazují, že se tamní příroda stala opět domovem pro vlčí smečku. Ta je ale navíc výjimečná tím, že rodiče pocházejí z různých populací. Vlčice Giulietta je doma v Itálii, ale samec Slavc se sem zatoulal z balkánské (dinárské) populace.

Dvě vlčata zachycená v přírodním parku Lessinia.Zdroj: http://www.lausitz-wolf.de/

V červenci 2011 se podařilo slovinským přírodovědcům zmapovat výskyt pěti vlků nedaleko italského Triestu při slovinsko-italské hranici. Jedno ze zvířat dostalo telemetrický obojek, který několik dalších měsíců hlásil jeho polohu. Byl to právě vlk Slavc, který se následně proslavil svými dalekými potulkami.

Potulky vlka

Uprostřed prosince téhož roku se zhruba dvouletý Slavc vydal na sever do východního Tyrolska, jedné z rakouských spolkových zemí. Odtud zamířil zpět na jih, v náročném zimním období překonal Alpy a zhruba v polovině února došel do severní Itálie. Urazil 570 km dlouhou potulku a nakonec se zdá, že nebyla nadarmo. Na počátku loňského roku zde našel svoji partnerku, vlčici Giuliettu. Od té chvíle se zvířata již držela spolu. Loni v srpnu sice selhal telemetrický obojek, který jejich pohyb monitoroval, ale přítomnost šelem v alpské přírodě dokazovaly nalezené stopy a také snímky z fotopastí. Vědci proto s napětím očekávali letošní jaro, zda se vlčí pár stane zakladatelem nové smečky.

 

Přítomnost dvou šelem v alpské přírodě dokázaly mj. záběry z fotopastí. Zdroj: Potulky vlka

Fotografie a video ze severoitalského přírodního parku nyní potvrdily přítomnost dvou vlčat. Ty nejenže tvoří první smečku ve východních Alpách, ale hlavně jsou důkazem, že po sto padesáti letech došlo opět k propojení obou populací. Příchod nového jedince navíc vždy znamená cenné oživení stávajícího genofondu.

 

 

JOSEFA VOLFOVÁ