WASHINGTON - Medvědi grizzly, žijící v americkém Yellowstonském národním parku a jeho okolí, přestanou být chráněným druhem. Důvod je prostý - během třiceti let ochrany se přemnožili a stávají se v určitých směrech obtížní až nebezpeční, oznámilo americké ministerstvo vnitra.

Počet medvědů grizzly v yellowstonské oblasti rostl o čtyři až sedm procent každý rok po dobu, kdy byl tento druh zanesen zákonem z roku 1975 na seznam ohrožených druhů. Federální úřad ochrany přírody odhaduje, že v oblasti zahrnující části států Wyoming, Montana a Idaho nyní žije přes 600 medvědů grizzly.


Vyškrtnutí těchto medvědů ze seznamu chráněných druhů může znamenat, že bude v omezeném rozsahu povolen jejich odstřel. O tom budou z pověření úřadu rozhodovat samy uvedené tři státy, protože to umožní pružnější řešení problematiky. Odstřel nebude přicházet v úvahu dříve než začátkem roku 2006, protiakce ochránců zvířat však mohou tento termín ještě zpozdit.


Názory různých skupin ochránců na věc se různí. Zatímco National Wildlife Federation vyškrtnutí grizzlyho z chráněného seznamu podporuje, protože v jejich přemnožení vidí úspěch ochranných opatření, Natural Resources Defense Council, Sierra Club a další tvrdí, že pro medvědy zatím ještě existuje příliš mnoho ohrožení a další existence jejich druhu dosud není zajištěna.