Na konci ledna zorganizovalo Hnutí DUHA Olomouc exkurzi u chovatele ovcí Petera Hataly, který jako jeden z mála slovenských chovatelů k ochraně svého stáda aktivně využívá pastevecké psy.

Několikasetletá tradice využívání pasteveckých psů k ochraně stád postupně zanikla po druhé světová válce. V souvislosti s návratem vlků do naší krajiny je proto nutné tuto účinnou metodu znovu oživit. Právě zkušenosti Petera Hataly, který pastevecké psy vychovává staletími prověřenými metodami, mohou být výraznou pomocí pro další chovatele hospodářských zvířat v České republice, kteří se pro zabezpečení svých stád rozhodli využít služeb pasteveckého psa.

Foto: Miroslav Kutal

V dospělosti může kangal dosahovat váhy až 65 kilogramů.

Pastviny u obce Brusno v oblasti Horehroní jsou nejen oblastí stálého výskytu velkých šelem, ale také oblíbenou turistickou lokalitou. Při pastvě stovek ovcí, k jejichž ochraně majitel využívá pastevecké psy několika plemen (kangal, pyrenejský horský pes, podhalaňský ovčák, čuvač, kavkazský pastevecký pes), musí tedy Peter Hatala brát na vědomí nejen situaci, kdy na ovce zaútočí vlčí smečka, ale také riziko konfliktu mezi pasteveckými psy a procházejícími turisty.

 

Foto: Miroslav Kutal

Výchova pasteveckého psa začíná již od pátého týdne života.

Foto: Miroslav Kutal

Pes se do patnáctého týdne socializuje s ovcemi.

Mnohaleté zkušenosti potvrzují, že základ k výchově dobrého pasteveckého psa je jeho velmi brzké přivyknutí ovcím. Peter Hatala štěňata seznamuje s ovcemi již od pátého týdne jejich života. Tento proces trvá celých deset týdnů, během nichž se štěně stane plnohodnotnou součástí stáda, které ve vyšším věku (ideálně ve spolupráci s dalšími pasteveckými psy) intenzivně v případě nebezpečí brání a vlka od stáda ovcí odhání. Vhodným výcvikem Peter Hatala také snižuje nevoli svých pasteveckých psů vůči náhodným kolemjdoucím.

Foto: Miroslav Kutal

Ovce, to jsou nová rodina štěněte, kterou bude v dospělosti bránit před útoky vlků.

Peter Hatala pečuje o zhruba 800 dojných ovcí, které se každý večer za pomoci psů zahání do salaší na dojení a po ranním dojení opět za doprovodu psů vyhání na pastviny vzdálené i několik kilometrů krajinou protkanou turistickými cestami. Když mají psi žízeň, na chvíli se vzdálí k blízkému potoku. I když cestou potkají turisty, nikdy nedošlo k žádnému konfliktu, psi jejich přítomnost nezneklidňuje.

Foto: Miroslav Kutal

Pastevečtí psi Petera Hataly se k cizím lidem nechovají agresivně.

Účastníci exkurze debatovali se slovenským chovatelem nejen o jeho zkušenostech s výchovou pasteveckých psů a s přítomností velkých šelem u stáda ovcí. Měli také možnost na vlastní kůži vyzkoušet reakci dospělých pasteveckých psů na pohyb pro ně neznámých lidí v hlídaném teritoriu a dále seznamování pětitýdenních štěňat kangala s ovcemi, které budou již brzy chránit při pastvě v kopcích Horehroní.

Hnutí DUHA Olomouc připravuje u Petera Hataly pro chovatele hospodářských zvířat další exkurzi v letních měsících, kdy budou mít účastníci příležitost být u pastvy ovcí s ovčáckými a pasteveckými psy. Máte-li o účast na této exkurzi zájem, napište nám na email info@selmy.cz.

 

JIŘÍ BENEŠ