Od úspěšného odchycení medvědice Emy a nasazení telemetrického obojku uplynul na den přesně rok. Celá noční "operace" tehdy proběhla v Beskydech, v oblasti Lysé hory a jednalo se o vůbec první odchyt medvěda hnědého za účelem telemetrického sledování na území České republiky. Celá akce ale byla možná jen díky velké míře spolupráce jak mezi česko-polským týmem, který odchyt zařizoval, tak mezi místními myslivci, lesníky a včelaři.

Přestože telemetrický obojek mohl fungovat až dva roky a medvědice jej do teď mohla nosit, ztratila ho už na začátku října. Odepínací mechanismus obojku pravděpodobně sama zničila. Přesto jsme díky telemetrii získali řadu důležitých dat o chování, pohybu či výběru biotopů medvědů na moravsko-slovenském pomezí a tak bychom tuto událost dnes po roce rádi připomněli videem, na kterém byla Ema zaznamenána loni v červenci ještě s telemetrickým zařízením.

V Javorníkách se medvědi pohybují stále, nejnovější pobytové znaky jsme nalezli na konci března

Poslední data ze sledovacího zařízení medvědice pocházela z okolí Dlhé Pole na Slovensku. I nyní předpokládáme, že se Ema pohybuje spíše na slovenské straně. A zda s medvíďaty nebo sama, to se snad již brzy dozvíme. Každopádně různí medvědi se v Javorníkách vyskytují stále. Nejaktuálnější důkaz pochází z konce března od jednoho z našich dobrovolníků. Pokud v současné době i vy vyrážíte na individuální vycházky do přírody, můžete nás o nalezených pobytových znacích medvědů i jiných velkých šelem informovat na emailu stopy@selmy.cz. Děkujeme!

 

Podpořil: