Jeden z prvních vlků, kteří se nedávno usadili v Dánsku, byl nelegálně zastřelen přímo před objektivem kamery. Vlci se do dánské přírody začali vracet po 200 letech. Smrt jednoho z nich může znamenat konec celé populace.



 

Shodou okolností tragickou událost natočili na video dva vlčí nadšenci, pár, který vlka – resp. nakonec hned vlky tři - od rána sledoval. Oba přijeli do lesa právě proto, aby mohli pozorovat tato vzácná zvířata. Video zveřejněné před několika dny dánskou televizí DR vyvolalo u dánské veřejnosti obrovské pobouření. Zachycuje vlčici umírající poté, co na ní někdo vystřelil ze zaparkovaného auta. Vlčice se nechovala agresivně a nepředstavovala pro člověka žádnou hrozbu.

Profesor Švédské univerzity zemědělských věd Guillaume Chapron označil usmrcení zvířete, které se nechovalo agresivně, ale pouze jevilo přirozenou „směs patrnosti a zvědavosti“ za „naprosto nepřijatelné“. „Z videozáznamu je patrné, že zvíře nepředstavovalo naprosto žádnou hrozbu pro lidi a nic ani nenasvědčovalo tomu, že by se mohlo stát hrozbou.“

Dodal, že střelbu na vlka v této situaci nelze ospravedlnit ničím jiným, než zakořeněnou nenávistí vůči vlkům a neochotou lidí tolerovat přítomnost šelmy v krajině. „Neřekl bych, že zde máme problémové vlky, ale rozhodně máme „problémové lovce“ a takové lidi je třeba zastavit.“

 

Foto: Ulla Pipaluk Zobbe a Lars Lorentsen © DR Nyheder

 

Policie obvinila 66letého místního muže z porušení loveckého zákona. Mluvčí dánské policie deníku Guardian k případu sdělil: „Obviněný muž popírá, že se na zabití vlka podílel, kromě toho však s policií odmítl spolupracovat. Zabavili jsme vozidlo obviněného, z něhož se údajně střílelo a také řadu loveckých zbraní, které měl muž doma.“

Výsledky forenzních testů v místě, kde k zastřelení vlka došlo a prohlídky domu a auta muže podezřelého z činu by měly být k dispozici během příštích několika týdnů. V roce 2012 bylo v Dánsku pozorováno několik samotářských vlků – šlo o první záznam těchto šelem v dánské přírodě od roku 1813. V loňském roce dorazila do Dánska mladá vlčice, která urazila 500 kilometrů dlouhou cestu z Německa a založila zde první dánskou vlčí smečku po 200 letech. Údajně se jedná o první případ zastřelení vlka od jejich znovunávratu do Dánska.

Vlci se usadili v západním Jutsku v krajině charakterizované mozaikou vřesovišť, borovicových hospodářských lesů, pastvin a polí. Dobře se zde daří jelenům a srncům, což znamená dostatek kořisti. Vzhledem k malé velikosti populace může smrt jediného vlka ohrozit její další existenci.

V zimě zde bylo zaznamenáno několik případů ovcí stržených vlky, dánská vláda však již zavedla plán péče o vlky, který zahrnuje odškodnění pro chovatele a finanční podporu opatření, jako jsou elektrické ohradníky.

Další videa z pozorování vlků a podrobný popis celého dne dvou nadšených fotografů najdete v originále na stránkách dánské televize DR.

 

PŘEKLAD: MARTINA DUŠKOVÁ