České zoologické zahrady začaly vracet chráněné kočky divoké do volné přírody slovenských hor. Od konce srpna jich už čtrnáct žije na třech různých místech Národního parku Velká Fatra. Na cestu se vydaly z Jihlavy.


Projektu repatriace kočky divoké do volné přírody se zúčastnily čtyři české zoologické zahrady, které tuto šelmu chovají.
Na zoologické zahrady v Chomutově, Děčíně, Ostravě a Jihlavě se obrátila s žádostí o spolupráci Štátná ochrana prírody Slovenskej republiky. "Kočky určené k vypuštění byly soustředěny v jihlavské zoologické zahradě. Jednalo se o čtrnáct zvířat odchovaných v letošním a loňském roce," vysvětlil Aleš Toman, zoolog jihlavské zoo.

Na čtrnáctidenním soustředění zvířat v Jihlavě, se zoologové museli důkladně přesvědčit, zda jsou vybrané šelmy schopny přežít v divoké přírodě. Bylo nutné ověřit, zda si umí vlastními silami ulovit živou kořist. "Nabízeli jsme jim proto živé myši. Naštěstí to všechny kočky zvládly," ujistil Toman.

Před samotným odvozem na Slovensko, odebrali odborníci zvířatům vzorky srsti na genetické analýzy a implantovali jim mikročipy. Vysílačky, které by monitorovaly jejich pohyb, zvířata nedostala.

"Projekt je v začátcích a nebyli jsme vybaveni takovými finančními prostředky, abychom mohli vysílačky zakoupit. Počítáme s tím v dalších letech," dodal Toman.
Místo původně připravených čtrnácti zvířat chovatelé nakonec počítali s tím, že povezou na Slovenskou nakonec jen třináct šelem. Jedna z koček se totiž ztratila.
"Mysleli jsme že nám utekla z výběhu. V den odjezdu jsem každou z koček dal do přepravních bedny. A když jsem pak přišel, ležela nahoře na bednách jedna kočka. Prvně jsme si mysleli, že utekla z bedny, ale byla to ta, která se nám ztratila. Byla zřejmě důkladně schovaná ve výběhu a při hledání jsme ji přehlédli," vypráví Toman příběh o kočce, která si nakonec návrat do volné přírody nenechala ujít.
Po dobu následujících tří až pěti let budou vypuštěny další kočky divoké tak, aby se populace ve volné přírodě posilovala a stabilizovala.

Osud zvířat mají nyní v rukou slovenští myslivci. "Kolegyně z Národního parku pravidelně zajíždějí na lokality, kde byla zvířata vypuštěna a hlavně komunikuje s myslivci. Kočky jsou v evropských zemích brány jako škodná. Není úplně jednoduché odlišit kočku divokou a kočku domácí, která se také toulá. Byla nutná osvěta mezi myslivci a hlavně přesvědčit je k toleranci, pokud takové zvíře uvidí," říká zoolog.

V České republice se kočka divoká vyskytuje na jihovýchodní a jižní Moravě. "Jsou známa pozorování z jihovýchodní Moravy.


Důkazy mají i kolegové z Národního parku Podyjí. Kočka divoká na těchto místech přebývá, ale neví se přesně, jak vysoká je její populace a zda není například zkřížena s kočkou domácí," dodal Toman.


Zoologické zahrady se již v minulosti zabývaly projekty na ochranu zubra, sovy pálené či sysla.