Další hoax týkající se konfliktu vlků a psů obcházel během března především Šumavu. Jedná se o video, na němž několik vlků napadne jednoho ze dvou na řetěz uvázaných psů. Událost se dle dohledané reportáže na YouTube kanále RifeyTV odehrála v Permském kraji u obce Krasnovišersk v Rusku. Dle popisu pod reportáží se jednalo o místo výroby březového uhlí.

Video, na němž vlci zabili psa uvázaného na řetězu pochází dle RifeyTV z obce Krasnovišersk v Rusku

Původní video bylo 26. února nahráno na YouTube kanál RifeyTV; zdroj: YouTube.com/RifeyTV
Předmět emailu, ve kterém se video rozesílá jako údajný záznam ze Šumavy

Natočený záznam ale opět někdo využil k šíření poplašné zprávy. Vlci měli psa údajně napadnout na Šumavě. Video se během března šířilo v emailech a soukromých zprávách. K dopátrání pravého původu záznamu přitom stačilo do vyhledávání na Google.com zadat klíčová slova v azbuce: волк убил собаку. Někdy ale ke zpochybnění udávaného původu videa stačí ještě méně - záznam např. ukazuje datum 25. února 2021, kdy se teploty v Plzeňském a Jihočeském kraji už několik dní pohybovaly okolo 10-15 °C. Není tedy příliš pravděpodobné, že by na některé z údajných lokalit odehrání se konfliktu bylo tolik sněhu, jako je vidět na snímku.

Obec Krasnovišersk, z níž video dle RifeyTV pochází leží v Permském kraji na východě evropské části Ruska

Za místo původu označila reportáž obec Krasnovišersk v Permském kraji na východě evropské části Ruska; zdroj: YouTube.com/RifeyTV 

Více o dezinformacích a hoaxech šířených o vlcích najdete také v těchto článcích: 


Děkujeme všem, kteří nás na hoax upozornili. V případě dalších podezření o pravosti informací šířených o velkých šelmách nás můžete kontaktovat na email info@selmy.cz nebo na našich facebookových stránkách Ochrana velkých šelem.

ANNA ŘEZNÍČKOVÁ


Podpořil: