Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) hlásí další ověřené pozorování rysa ostrovida na území Krkonoš. O tom, že v Krkonoších žije nebo jimi prochází několik rysů, se hovoří od zimy 2009/2010, kdy se podařilo objevit několik stop a tuto kočkovitou šelmu se také podařilo pozorovat."Rysa v sobotu poměrně dlouho pozoroval zaměstnanec Správy KRNAP v oblasti východních Krkonoš," řekl náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar. Podle něj stále není jasné, zda rysi v Krkonoších žijí či pouze procházejí. Poměrně vysoký počet pozorování zaznamenali správci parku v zimě 2009/2010. "Několik dalších pozorování jsme měli na jaře 2011, vypadá to, že se nějaká malá skupina rysů do Krkonoš minimálně opakovaně chodí podívat," řekl Kašpar.

Podle Kašpara rysi do Krkonoš přicházejí pravděpodobně po pohraničních horách. Zoologové nevylučují to, že by mohli přijít přes Česko ze Šumavy. "Otázkou stále zůstává, zda tady stabilně zůstávají či pouze procházejí. Na to, abychom mohli říci, že zde skutečně žijí, by muselo být těch pozorování víc," řekl Kašpar.

Rys se v krkonošských lesích vyskytoval ještě v 18. století, od začátku 19. století byl považován za vyhynulého. Rys ostrovid je silně ohrožený druh kočkovité šelmy, která žije v oblastech smíšených a jehličnatých lesů středních a vyšších poloh, pokud možno s bohatým podrostem a skalními útvary, málo dotčenými lidskou činností. V Česku se vyskytuje například na Šumavě či v Beskydech.

Foto: Karel Borž - Šelmy.cz