OBSAH:

(1) Rysa a jeho kořist zachytila fotopast
(2) Vlci v USA přijdou o federální ochranu
(3) 40 let rysa ve Švýcarsku
(4) Výstava „Ze života rysa“
(5) Video: Rysí hostina s překvapením


(1) RYSA A JEHO KOŘIST ZACHYTILA FOTOPAST

Pouhých 40 metrů od jedné z nejfrekventovanějších turistických tras v Beskydech vznikla unikátní série snímků rysa u kořisti. Roční zvíře hodující na srnci zachytila před několika dny fotopast Hnutí DUHA.

Fotografie vznikly mezi Bílým Křížem a Visalajemi, pouhých 40 metrů od jedné z nejfrekventovanějších turistických tras v Beskydech. V pátek 15. dubna zde terénní zoolog z Hnutí DUHA Miroslav Kutal objevil rysem strženého srnce. V následujících dnech se pak díky umístěné fotopasti podařilo získat unikátní sérii snímků rysa u kořisti; podobnou v Česku pořídili zatím jen na Šumavě.

Snímky dokumentují typické potravní chování rysa. Stejně jako na jihu Čech se nyní i v Beskydech potvrdilo, že rys se k úlovku vrací několik dnů až do úplného sežrání svaloviny. Neloví tedy „pro zábavu“, ale velmi efektivně využívá svou kořist.

„To, že se vše odehrávalo tak blízko turisticky frekventované oblasti, je zajímavé zjištění. Ukazuje se, že i plaché šelmy se dokáží přizpůsobit životu v kulturní krajině, ale i tam žijí velmi skrytě. Zároveň to neznamená, že by se lidé museli šelem obávat, rys ani vlk na člověka neútočí. Rys se snažil lidem naopak vyhnout a ke kořisti chodil v době, kdy se v horách pohybuje minimum lidí. Přes den odpočíval v několik kilometrů vzdáleném houští,“ řekl Miroslav Kutal.

Bližší informace a fotografie sledovaného rysa najdete na stránkách Šelmy.cz a v blogu M. Kutala http://kutal.blog.idnes.cz/c/188858/Fotopribeh-Rysi-korist-u-Bileho-Krize-CHKO-Beskydy.html


(2) VLCI V USA PŘIJDOU O FEDERÁLNÍ OCHRANU

Poprvé za čtyřicet let historie ochrany přírody v USA se na jeden z chráněných druhů zvířat přestane vztahovat zákon na ochranu ohrožených druhů. Kontroverzní zásah v důsledku úspor v rozpočtu se týká vlků obecných.
 
Ve státech Montana, Idaho, Utah, Washington a Oregon nyní vlci přijdou o federální ochranu a dostanou se do kompetence jednotlivých států. Očekává se, že lov na vlky začne brzy. Místní farmáři a zejména lovci tyto šelmy obviňují z velkého úbytku losů a zabíjení chovného skotu. Podle vědců však za úbytkem losů stojí spíše panující sucha a sportovní lov.

 „Vymazání ze seznamu, aniž by byla zajištěna ochrana druhu a zamezeno jejich ohrožení, je velkým krokem zpátky,“ řekl v tiskovém prohlášení Kierán Suckling, ředitel Centra pro biologickou rozmanitost. „Vědecké závěry, ne politicko-ekonomická rozhodnutí by měla určovat, která zvířata budou pod federální ochranou.“

Ochránci přírody napříč Spojenými státy se nyní obávají, že se z „vynětí chráněných druhů ze zákona“ stane nebezpečný precedens, pokud se ochrana některého druhu ukáže být nákladná nebo nepopulární.

Celý článek: www.ecomonitor.cz/zprava.shtml?x=2284804.


(3) 40 LET RYSA VE ŠVÝCARSKU

Švýcarsko v těchto dnech slaví 40. výročí navrácení rysa ostrovida do volné přírody.  

23. dubna 1971 byl ve švýcarském loveckém revíru Hutstock vypuštěn pár rysů ze Slovenska. Akce byla součástí širšího projektu, na němž v 70. letech spolupracovalo Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko a Itálie a jehož cílem bylo navrátit rysa ostrovida do alpské přírody. Ne všechny reintrodukce skončily úspěchem, v pohoří Jura a v Alpách mezi Vierwaldstättským a Ženevským jezerem se nicméně podařilo založit dvě dodnes přežívající rysí populace.

Návrat rysů do švýcarské přírody byl před 40 lety průkopnickou myšlenkou, na jejímž počátku stáli pouze dva lidé: lovecký inspektor Alfred Kuster a lesník Leo Lienert (1921‒2007). Kuster zajistil u švýcarských úřadů povolení k reintrodukci, Lienert byl vrchním lesníkem kantonu Obwalden, v němž byli první rysové vypuštěni. Oba muži sdíleli na svou dobu vizionářské představy o ochraně přírody. Jejich názor, že zdravý les potřebuje ke svému fungování nejen kopytníky ale i predátory, nebyl v tehdejší době jednoznačně přijímán ani mezi biology. Mezi odbornou i laickou veřejností panovaly také obavy, že rys nenajde v hustě osídlené západní Evropě potřebný životní prostor nebo že zcela vyhubí svou kořist (bližší informace k tématu: https://www.selmy.cz/povery-a-fakta/). Přesto se však rysové dokázali ve Švýcarsku zabydlet a zvěř se na jeho přítomnost rychle adaptovala.

Dnes žije ve Švýcarsku kolem 50 rysů, kteří obsadili zejména rozsáhlejší alpské lesní oblasti a pohoří Jura. Přítomnost rysa ve Švýcarsku však dodnes zůstává bodem sváru – myslivci si stěžují, že jim rys snižuje množství zvěře a požadují jeho kontrolovaný odstřel.

Na všech alpských reintrodukcích se podílela dodáním vhodných jedinců ostravská zoo, která poskytla v letech 1970-1979 celkem 25 jedinců rysa ostrovida (15 samců a 10 samic). Vesměs šlo o jedince, kteří nebyli odchovaní v zajetí, ale dostali se do zoo z legálního odchytu. Odchyt do sklopců prováděli slovenští lesníci a myslivci. Zvířata pocházela vesměs ze Slovenského Rudohoří, (12 samců a 10 samic), Slovenského krasu (2 samci) a Slovenských Beskyd (1 samec). Rysi byli v Alpách vyhubeni v 19. století.

Bližší informace o tom, jak reintrodukce v jednotlivých zemích probíhaly, a autentické fotografie najdete nově na stránkách Šelmy.cz: https://www.selmy.cz/rys-ostrovid/reintrodukce-rysa-ostrovida-v-70-a-80-letech/.


(4) VÝSTAVA „ZE ŽIVOTA RYSA“

Obrázky dětí – účastníků soutěže Ze života rysa – jsou nyní k vidění na dvou jihočeských výstavách. Většina obrázků, samozřejmě včetně těch, které soutěž na podzim vyhrály, je vystavena v Zoologické zahradě Ohrada u Hluboké nad Vltavou, a to od 4. do 31. května 2011. Obrázky dětí z třeboňských škol a okolí jsou vystaveny od 2. do 31. května 2011 v Městské knihovně v Třeboni.

Soutěže, kterou vyhlásil Český fond pro vydru loni na podzim, se zúčastnilo více než 600 dětí. Vítězné obrázky můžete vidět také na adrese https://www.selmy.cz/clanky/vytvarna-soutez-ze-zivota-rysa/.


(5) VIDEO: RYSÍ HOSTINA S PŘEKVAPENÍM

Telemetricky sledovaná rysice Dina a její večeře – skolený srnec – na záběrech slovinských ochranářů: www.youtube.com/watch?v=v3kWcfDH-wA&feature=player_embedded

-----
PODPOŘTE prosím ochranu velkých šelem. Hnutí DUHA Olomouc pořádá potřebné projekty na ochranu vzácných šelem. Nezisková práce se však neobejde bez pomoci lidí, jako jste vy – staňte se také jedním z Přátel velkých šelem: více na www.selmy.cz/podpora.
-----
Pokud nemáte o zájem o zasílání tohoto zpravodaje, napište nám a my vaši adresu vyřadíme.

-----
Hnutí DUHA Olomouc
A: Dolní náměstí 38, 77200 Olomouc
E: info@selmy.cz
T: 585 204 643, 728 832 889
https://www.selmy.cz
http://www.svet-selem.cz
http://www.facebook.com/Ochrana.velkych.selem