První záběry vlčat, narozených letos na jaře, pochází z jedné ze tří česko-polských smeček v okolí Broumovska. Důkazy o reprodukci přinesla polská lesní správa státních lesů Nadleśnictwo Wałbrzych. Ta mimo jiné spravuje oblast polské strany Javořích hor, které se táhnou po severovýchodní hranici Broumovského výběžku, a kde se jedna ze smeček nachází. Sami lesníci Nadleśnictwa Wałbrzych se zabývají monitoringem zdejších vlků a o vzácných obyvatelích svých lesů pravidelně informují. Letošní vlčata se jim podařilo natočit již před měsícem.


Video tří vlčích potomků tak potvrdilo loňské závěry. Důkazy o pohybu vlků v Javořích horách totiž dobrovolníci Vlčích hlídek Hnutí DUHA nacházeli již v roce 2019. Nadleśnictwo Wałbrzych už na konci letošního dubna zachytilo pravděpodobně těhotnou samici. Její potomky pak s nadšením představilo v polovině června na své facebookové stránce: Díky vášni a angažovanosti našich lesníků Andrzeje a Pawla víme o naší vlčí rodině čím dál více. Často se o naše vlky také obáváte, ale nemusíte. Andrzej i Pawel velmi dobře sledují oblast, kde se nejčastěji vyskytují a hlídají, aby se jim nic nestalo. Nyní držme palce, aby se nám naši vlčci nahrávali častěji a lépe.”

Kromě Javořích hor se další dvě smečky pohybují především v oblasti polských Stolových hor a českých Broumovských stěn a ve Vraních horách. Letošní reprodukce je na Broumovsku již pátá v řadě, poprvé se vlčata podařilo zaznamenat v srpnu 2016. Dobrovolníci Vlčích hlídek Hnutí DUHA oblast Broumovska i dalších navazujících celků pravidelně monitorují, získat záznamy o rozmnožování v dalších česko-polských vlčích smečkách se zatím nepodařilo.


Podpořil: