Británie zvažuje reintrodukci rysa 500 let po jejich vyhubení

Jeden z předních britských ochránců přírody, vedoucí výzkumu ochrany přírody na Oxfordské universitě profesor David Macdonald se domnívá, že by bylo dobré zvážit reintrodukci rysa evropského, jehož populace by pomohla zamezit expanzi jelenů. Rys byl na britských ostrovech vyhuben lovci před více než pěti sty lety.

Profesor Macdonald varoval, že na některých místech už účet jelení zvěře dosáhl škodlivé úrovně.   V Británii jsou ročně uloveny desítky tisíc z celkem asi 1,5 milionu jelenů a dalších 50 tisíc se stane obětí pytláků. Návrat rysa by znamenal přirozený způsob regulace počtů tohoto druhu, uvádí Macdonald, který ve své právě vydané výroční zprávě Stavy savců v Británii tvrdí, že rys je nejméně kontroverzním a nejpraktičtějším kandidátem reintrodukce v této zemi. Do Skotska se nedávno vrátili divočáci a jejich potenciálními následovníky se mohou stát i vlci a medvědi.

"Potravy je pro ně dost, je tu srnčí zvěř, se kterou si lidé musí nějak poradit, a rys by v tom mohl pomoci. Domnívá se někdo, že by někoho připravil o obživu? To těžko. Pár ovcí by asi zabil, ale alpská zkušenost ukazuje, že se to dá zvládnout. Pokud vím, nebyl zaznamenán žádný případ, kdy by rys ohrozil člověka,“ dodal Macdonald. Dodal, že jeleni páchají škody nejen v lesích, ale stále více i na zemědělské půdě, a že je zapotřebí hledat řešení.

Související články na této adrese:

http://www.independent.co.uk/environment/nature/use-lynx-to-cull-deer-says-top-ecologist-1213846.html

Autor: Ian Johnston