Druhý svátek vánoční přinesl obyvatelům dánského města Lem na západním pobřeží země nečekanou podívanou. V okolí města se totiž pohyboval s největší pravděpodobností vlk, který býval přirozenou součástí zdejší přírody naposledy před téměř dvěma sty lety. Vzácnou šelmu nafotila z oken své kuchyně jedna z obyvatelek.



Mogens Trolle, zoolog z dánského Statens Naturhistoriske Museum potvrdil, že se nejspíš skutečně jedná o vlka. Zatímco pro většinu Dánů je návštěva této vzácné šelmy překvapením, pro zoologa nikoli. Jednalo se totiž již o druhý výskyt vlka na poloostrově v posledních měsících a lze očekávat, že i další jedinci budou do Dánska migrovat z rozšiřující se německé populace.

Prvně byl vlk na území Dánska zaznamenán loni na podzim v Národním parku Thy na severozápadě země. V říjnu ho zde vyfotografovala skupinka pozorovatelů ptáků, ale nekvalitní snímky neumožňovaly stoprocentní určení. O měsíc později bylo zvíře nalezeno mrtvé a následná pitva již nezvratně potvrdila, že se jednalo o vlka. Důvodem smrti byl zanícený nádor, který zabraňoval zvířeti přijímat potravu.


Vlk v okolí města Lem. Zdroj: www.dr.dk

Vedle pitvy byla provedena i DNA analýza, která ukázala, že „první“ dánský vlk byl zhruba čtyřletý samec a pocházel z lužické populace z německého Saska (ze smečky žijící 40 km severně od šluknovského výběžku). Při cestě do Dánska tedy urazil zhruba 700 km a překonal řadu překážek v podobě dálnic a vodních cest. Ačkoli se v obou případech pravděpodobně jednalo o ojedinělé návštěvy vlčích tuláků, podle Mogense Trolleho se dá očekávat příchod i dalších jedinců, kteří sem z Lužice zavítají.

Vlk urazil při cestě z německého Saska do Dánska více než 700 km. Zdroj: nabu.de



Lužičtí vlci se z německo-polského pohraničí šíří do dalších spolkových zemí Německa, ale pravidelně navštěvují i sousední státy – Českou republiku a nyní i Dánsko. Šíření severním směrem dokazuje smečka lužických vlků nedaleko Hamburku a prvně po dvou stech letech byl loni v létě vlk zaznamenán rovněž v nejsevernější spolkové zemi Německa, Šlesvicku-Holštýnsku.Rozrůstající se populace vlků v Německu. Zdoj: nabu.de.

 
Jako první zpravidla nové území objevuje a osidluje mladý vlk, který chce založit vlastní smečku. Tak tomu bylo s největší pravděpodobností i v případě Dánska. Podle dánského zoologa se může tamní příroda stát opět domovem vzácné šelmy, potravy zde nalezne dostatek a jak ukazuje zkušenost z Lužice, vlk se dokáže přizpůsobit a osídlit i krajinu silně člověkem pozměněnou. Záleží tedy především na dánské veřejnosti, jestli se k přítomnosti šelmy postaví jinak než před dvěma sty lety, kdy byl vlk v Dánsku vyhuben.

 

JOSEFA VOLFOVÁ