ZVOLEN/STARÉ HORY (zpravodaj ČTK) - Teplé počasí, které nyní panuje na většině území Evropy, je sice pro mnoho lidí příjemné, avšak největším evropským šelmám - medvědům - narušuje biorytmus. Ve slovenské části Karpat, kde žije žije přibližně 800 medvědů, je rozmar přírody probudil. Vidět medvěda v tuto roční dobu proto nemusí být ojedinělou událostí.

"Z osmi brlohů, které pozoruji, spí medvědi pouze ve dvou," říká Miroslav Saniga z Ústavu ekologie lesa ve Starých Horách. V oblasti Velké Fatry a Kremnických hor se nyní pohybuje nejméně šest huňáčů. "Spí pouze dvě rodinky s mladými pod Majerovou skálou v oblasti Velké Fatry," podotýká znalec medvědího života.

Saniga předpokládá, že stejná situace je na celém území Slovenska. "Dvě třetiny medvědů, kteří mají brlohy do výše 1200 metrů nad mořem nespí," říká. I když meteorologové očekávají, že opravdová zima teprve přijde, většina šelem podle něj tuto zimu už neulehne.

Medvědi opustili své pelechy poté, co je vyhnala voda z tajícího sněhu a stálých déšťů. "Nevyspalí a momentálně bez potravy mohou být pro člověka mnohem nebezpečnější než jindy," upozorňuje ochrance zvířat. Největší nebezpečí hrozí prý od medvědic, které v tomto období vrhají mladé.

Jozef Poliak