Českými médii nedávno proběhla zpráva o turistovi, jemuž se v Yellowstoneském národním parku stalo osudným setkání se samicí grizzlyho, bránící svá mláďata. Dnes už těžko zjistíme, co se v daný den skutečně stalo a proč medvědice reagovala tak, jak reagovala. Pravda je, že při setkání setkání s medvědí matkou se ocitáme v ošemetné situaci, která však nutně nemusí končit - a obvykle také nekončí - pro člověka katastrofou. O tom ví své  ekolog, lesník a znalec medvědů Erik Baláž:

"V máji sú medvieďatá úplne maličké. Keď vylezú z brloha, ledva chodia. Medvedica sa snaží vtedy byť s nimi na území, kde za žiadnych okolností nestretne človeka. Keď sa z nejakých príčin musí  presunúť, zámerne vyhľadáva cestičky, kde nestretne človeka. 

Keď sa však medvedica, ktorá má malé, stretne s človekom, postaví sa a čaká, čo človek urobí. Poľovníci zvyčajne vtedy vystrelia do vzduchu, zvýšia tak napätie a medvedica zaútočí.  Zaútočiť môže aj vtedy, keď človek začne kričať. Ja sa v takej situácii otočím bokom a tvárim sa, že medvedicu nevidím. Upokojí sa. Rovnako, ak zbadám mláďatá a ona vidí, že ich pozorujem, zľakne sa. Myslí si,  keď sa na ne pozerám, chcem ich uloviť. Otočím sa však bokom a medvedica sa uvoľní. Dvakrát rýchlo fukne, mláďatá sa k nej pritmolia a spolu odídu. Čakám. Ona sa ešte raz, dvakrát otočí, či ich náhodou neprenasledujem. Odchádzajú pomaličky, lebo medvieďatá ešte nevedia rýchlo utekať. Človek musí byť na takúto situáciu vnútorne pripravený." Čtěte více

 

Medvěd dokáže zabít jednou ranou krávu. Přestože například na Slovensku každým rokem dochází k napadení člověka, nebývají tato zranění smrtelná. Medvědi nemají v úmyslu lidi zabíjet, bojí se nás stejně jako my jich. Při překvapivém setkání s člověkem se cítí ohrožení, a pokud nemají kam utéct, chtějí se bránit. Proto je nejlepší přímým konfliktům s medvědy předcházet dodržováním několika základních rad.

 

Při setkání s medvědem zůstaňte klidní.

  • I přes zuby, drápy, váhu a sílu, kterou medvědi disponují, nezaměřují se na zabíjení a pojídaní lidí. Člověku se snaží raději vyhnout, pokud o něm vědí. Vyhněte se i vy medvědovi, kterého potkáte a zatím o vás neví. Tiše se vzdalte a kontrolujte medvědovo chování.

 

 

 

  • Pokud si vás medvěd všiml, pravděpodobně se bude snažit utéct. Nedívejte se medvědovi přímo do očí (to si může medvěd vyložit jako záměr k útoku a reagovat protiútokem). Raději se odvraťte a předstírejte, že medvěda nevidíte, mluvte klidným hlasem, po očku sledujte medvědovo chování a pomalu se vzdalujte. Neutíkejte!

 

 

  • Pokud vás medvěd sleduje, upusťte kus oděvu nebo jiný předmět, který může upoutat jeho pozornost.
  • V žádném případě se nepokoušejte medvěda odehnat - nevykřikujte, nemávejte rukama nad hlavou. Jenom byste tím upoutali jeho pozornost.

 

 

 

  • Pokud by vás medvěd napadl, nepokoušejte se utéct, ale klekněte si na zem, sbalte se do klubíčka, rukama si chraňte krk, lokty dejte ke kolenům. Chráníte si tak životně důležité orgány. Dokud medvěd neodejde úplně pryč, nehýbejte se a neodcházejte. Medvěd útok často jen předstírá, a pokud se nebudete aktivně bránit, ztratí o vás zájem.

Foto: Karel Brož