Před několika dny bylo v Olomouckém kraji nedaleko hranic s Polskem zaznamenáno několik pozorování rysa s telemetrickým obojkem. Zvíře se pohybovalo nad obcí Bohdíkov mezi Rudou nad Moravou a Hanušovicemi, následně mezi Raškovem a oborou Počátky, před dvěma dny ho pak zaznamenaly kamery vozidla hlídky městské policie v obci Postřelmov u Zábřeha. Rys není lidem nebezpečný, avšak neprojevuje obvyklou míru plachosti. Žádáme veřejnost, aby nás o případných dalších pozorováních informovala na emailu stopy@selmy.cz, přes web mapa.selmy.cz nebo na telefonní číslo: 728 832 889.

Rys se pohyboval v obci Postřelmov; zdroj: facebookový profil František JOHNRys byl zaznamenán také v Raškově (část obce Bohdíkov); zdroj: facebookový profil Tomáš Václavek


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozorované zvíře nepochází z České republiky, pravděpodobně bylo vypuštěno v Polsku v rámci projektu „Návrat rysa do severozápadního Polska“, odkud přešlo na naše území. Tento projekt vypouštění rysů ale s českou ochranou přírody nikdo nekonzultoval a není v souladu s přístupem, který se v ČR uplatňuje, tedy s důrazem na přirozenou obnovu populací velkých šelem a důsledné vyhodnocování případných zásahů do populace s ohledem na její genofond. V rámci projektu jsou navíc vypouštěni rysi, kteří byli chováni v zajetí - takový postup nepodporuje ani Hnutí DUHA, zabývající se ochranou velkých šelem v České republice.

Vzhledem k nejasnému původu polského rysa (případně rysů) a možným dopadům na české rysí populace kontaktuje AOPK ČR spolu s dalšími organizacemi, zabývajícími se výzkumem rysů u nás, polskou stranu a bude zjišťovat podrobné informace.

V současné době v České republice probíhá telemetrický výzkum volně žijících rysů v rámci mezinárodního projektu SaveGREEN – vědci z Mendelovy univerzity v Brně během několika měsíců v Moravskoslezských Beskydech ve volné přírodě odchytili a následně opatřili telemetrickým obojkem celkem pět 5 rysů, jejichž pohyb nyní sledují. Rys, který se nyní pohybuje v Olomouckém kraji, nemá s tímto výzkumem nic společného.

Na území České republiky v současné době žije asi stovka rysů (převážně v jižních Čechách a v Beskydech). Od 80. let minulého století, kdy u  nás byli v oblasti Šumavy vypuštěni rysové z Karpat [1], se žádné cílené posilování populace neplánuje.

 

 ANNA ŘEZNÍČKOVÁ

 

[1] Více o reintrodukci rysů na Šumavě přináší online výstava Sblížení: Lidé a velké šelmy Šumavy.

 

 Logo Olomoucký kraj