ČESKÉ BUDĚJOVICE/VIMPERK (Prachaticko) (ČTK) - Neznámý střelec zastřelil minulý týden v okolí obce Lipka na Prachaticku samici rysa ostrovida. Na celé Šumavě přitom žije jen asi třicítka těchto zákonem chráněných šelem. Policie nyní pátrá po pachateli. Hrozí mu vězení a v případě, že to byl myslivec, i doživotní ztráta licence. ČTK to dnes řekl mluvčí šumavského národního parku Radovan Holub.

Samice, kterou v pátek našli mrtvou pracovníci národního parku, byla čtyři až pět let stará a měla za sebou pohnutý život. Podle Holuba byla před dvěma a půl lety nalezena zraněná a po doléčení navrácena zpátky do přírody, kde vyvedla mláďata. Celou dobu se pohybovala v okolí Lipky a pracovníci parku ji sledovali pomocí přístrojů. Když ji však chtěli minulý týden vyhledat pro pozorování, zjistili, že signál slábne.

Zatím není zřejmé, kdo zvíře zastřelil. Podle Holuba je reálné zjistit jeho totožnost, pokud by bylo zvíře zastřeleno kulovnicí. To by měla nyní ukázat pitva zvířete.

Také o motivu lze spekulovat. "Mezi mnohými myslivci je averze vůči této zvěři, že jim loví srnčí," soudí Holub. Podle něj ale mohlo jít nejspíše o nějakého černého lovce, neboť personál parku je velmi dobře proškolen.

Parku vznikla škoda asi 50.000 korun. Škoda na ekosystému je však podle Holuba nevyčíslitelná.

Zastřelený rys z Lipky je v krátké době na Šumavě již druhým případem násilné smrti tohoto zvířete. Loni v lednu byl nedaleko hranic parku nalezen zastřelený pětiletý rysí samec. Nezákonná střelba byla podle ochránců přírody také příčinou smrti samice rysa nalezené předloni v Beskydech na Frýdeckomístecku. Zvíře zemřelo hlady a na následky nemoci, zoologové však našli v jeho těle otvor po kulce. K úhynu šelmy vedlo právě střelné zranění.

Podle Luďka Bufky, který má sledování rysů na Šumavě na starosti, je střelba po těchto chráněných šelmách dlouhodobým problémem. Například v roce 1996, kdy se poprvé zvířata monitorovala, uhynuli oba jedinci hned po několika týdnech či měsících. Jednoho z nich zasáhla střela do obojku, ve kterém byla umístěna vysílačka. Druhý sice zemřel stářím, ale při pitvě nalezl veterinář pod jeho kůží zarostlé broky.

Rys byl na Šumavu opětovně vysazen v 80. letech. Nyní se jeho populace pohybuje kolem 30 kusů. Podle Bufky je to optimální množství, které jižní hory dokáží uživit. Každá ztráta šelmy je však pro park těžko nahraditelná.

Pracovníci parku proto jejich pohyb monitorují a snaží se zkoumat jejich chování. V poslední době byla vysílačkou označena tři zvířata včetně zastřelené samice. Na sledování se podílí také bavorská strana.

Nebezpečí nelegální střelby či jiného způsobu usmrcení jsou vystaveny i další ohrožené druhy. Loni neznámý střelec zabil u Hradčan na Českolipsku samici celoevropsky přísně chráněného orla mořského. Pachatel orlici zastřelil brokovnicí. Jiný pytlák loni v létě na Plzeňsku zničil snůšku vajec dalšího ohroženého dravce, motáka pochopa. Předloni objevili ornitologové na rybnících u Hulína na Kroměřížsku zastřelené potápky, lysky a labutě patřící k celoročně chráněným druhům.

David Sládek