Máme první vlčí základnu. Přímo od zakladatele Rysích a Vlčích hlídek Ludvíka Kunce.

Díky 485 přispěvatelům se podařilo na nákup naší první základny v Jeseníkách vybrat 329 tisíc korun, což zaplatilo nejen samotnou chalupu, ale i právní služby, náklady na dárcovskou kampaň a také jsme ještě získali peníze na nutné opravy. Ty budou ještě pokračovat, ale už nyní chalupa v Janově přivítala několik skupinek šelmích dobrovolníků. Po úpravách budeme chalupu nabízet i dalším organizacím, které ji budou chtít využít za účelem ochrany tamní přírody.

Dobrovolníci Vlčích hlídek plánují  stopování v okolí nové základny v Janově

Přinášíme exkluzivní informace přímo od Ludvíka Kunce, který popisuje, jak se k chalupě dostal, jaká zvířata včetně velkých šelem se pohybovala v okolí základny v uplynulých desetiletích a proč chalupu svěřil právě Hnutí DUHA.

„Na počátku zimy jsme přijeli k chalupě a zajímalo mě, jak jsou vysoké hory v okolí - 900 m. Ženě se líbilo, že je chalupa podobná jako té, co znala z dětství. Měla tvar lodi, zároveň ji zaujalo, že leží ve vesnici, dnes už v městečku,” popisuje své první vjemy z chalupy Ludvík Kunc.
Další den obešel okolí a zjistil, že  je v okolí to žije. to úplná komora zvěře. “Tak velkou koncentraci spárkaté, hlavně srnčí, jsem nikde v Beskydech neviděl. Všude známky po jelenech. Navíc jsem ten kraj málo znal, narozdíl od Rýmařovska. Řekl jsem - bereme to.”

Ludvík Kunc také prozradil, že chalupa má výhodné postavení - kraj Hrubého Jeseníku a Osoblažská nížina, krajina turisticky odlehlá s velkou nezaměstnaností, ze zoologického hlediska napůl neznámá, určená k prozkoumání. Chtěl jsem z chalupy udělat zálesáckou boudu. Byl jsem rád, že předešlý majitel na zahrádce vysadil pár stromů, ze kterých jsou nyní obrovské stromy. Ze zahrádky se tak v létě stane stíněný altán s vlastním mikroklimatem. Chalupa je navíc obtočená cestou, nemůžu být napaden žádným sousedem, že ty stromy vadí.” Ze zdravotních důvodů byl však pobyt Ludvíka Kunce na chalupě v posledních letech dost omezený. Usoudil jsem, že je čas, aby chalupa přešla do jiných rukou. Rozhodl jsem se ji nabídnout šiřitelům myšlenek ochrany velkých šelem, tedy přímo Hnutí DUHA. Kdybych to navíc nabídl někomu jinému, hrozily by přestavby, které by chalupě neprospěly.”

 



Ludvík Kunc se v okolí zasadil o vyhlášení několika památných stromů. Známá je především janovská lípa, která je pravděpodobně nejmohutnějším památným stromem v okrese Bruntál. Jeleni a srnci, tedy potrava velkých šelem, jsou zastoupeni v okolní krajině stále v dostatečných počtech. Do chalupy je během jelení říje, tedy od září až do počátku října, slyšet burácení jeleního řevu. Byl tam střelený vlk, kolem skály prošel malý rys, podle velikosti stopy jsem zjistil, že by měl být ještě u mámy a dle trusu, že na tom není dobře lovecky. Toho vidělo několik lidí. Několik dalších rysů přešlo oblasti Biskupské kupy a Ďáblův kopec.” Co tam objeví dobrovolníci Rysích a Vlčích hlídek zejména v následující zimní sezóně, se určitě dočtete na šelmy.cz.

 

SIMONA HORKÁ