V Moravskoslezských Beskydech letošní zimu hledá domov mladý rys. Fotopasti odhalily, že se zde pohybuje potomek rysice Draži z roku 2014 (tehdy měla Draža dvě koťata, jejichž otcem byl pravděpodobně samec Licous).  Zatím to není zcela jisté, ale podle vzhledu vypadá, že se jedná o samici a rys proto dostal jméno Jiřina (i podle kalendáře ze dne, kdy byl poprvé nafocen).Koťata rysice Draži z roku 2014Koťata rysice Draži z roku 2014 (fotopast Hnutí DUHA Olomouc)

Jířa byla v uplynulých měsících vyfotografována na rozsáhlém území východně od Lysé hory a v oblasti se po několika letech znovu objevily i rysí stopy.  Jde o jeden z mála případů, kdy se podařilo zjistit, kam se přesunulo odrostlé mládě po opuštění revíru své matky. Doufáme, že se Jíře bude v nové oblasti dařit a rozšíří tak území s trvalým výskytem rysa ve východní části Beskyd.

Rysice Jířa (zprava) Foto: Hnutí DUHA Olomouc / www.selmy.cz

Rysice Jířa (zleva) Foto: Hnutí DUHA Olomouc / www.selmy.czRysice Jířa z pravé i levé strany v zimě 2015/2016

Data se podařilo získat díky projektu intenzivního (foto)monitoringu velkých šelem prováděného Hnutím DUHA Olomouc s pomocí mnoha dobrovolníků Vlčích hlídek a dalších spolupracovníků a organizací. Celkové vyhodnocení výskytu rysů a dalších velkých šelem právě připravujeme a zveřejníme po skončení zimní monitorovací sezóny během dubna.

 MIROSLAV KUTAL