Lipno nad Vltavou - Po přístavišti Marina, lyžařském areálu a sídlištích pro letní bydlení bude mít obec Lipno nad Vltavou další atrakci, která přiláká návštěvníky.

Ve výšce kolem osmi set metrů nad mořem severovýchodně od Lipenského jezera vyroste safari se zvířaty, jejichž domovem je a byla Šumava. Návštěvníci se zde projdou po sto metrů dlouhé lávce nad výběhem vlků, prohlédnou si zubry, rysy, jeleny a divoká prasata. Stavební povolení chce Lipno nad Vltavou získat už příští rok. „Areál bude na východní straně při údolí pod Slupečným vrchem. Prohlídková trasa osloví hlavně rodiny s dětmi. Bude zde i základna pro školy v přírodě,“ představuje si starosta obce Zdeněk Zídek.

Myšlenka v sobě skrývá několik rovin. Nabídne poznávací i adrenalinové trasy. Návštěvníci si budou moci zvolit, zda projdou nakonec skrz výběh divokých prasat, nebo jejich ohradu obejdou. Podobné zajímavosti má i Národní park Bavorský les, kam jezdí i české výpravy.

Medvědi? Velké náklady Peníze chce obec Lipno nad Vltavou, která je v dokumentu zapsaná jako obchodní firma a oznamovatel záměru, sehnat z příspěvků sponzorů a z dotací. Studii vypracovanou českobudějovickým Atelierem 8000 zveřejnila v těchto dnech.

„Pomáhali jsme projektantům při konzultacích a věříme, že budeme spolupracovat i s obcí,“ uvedl ředitel Zoo Ohrada na Hluboké Vladimír Pokorný.

Autoři projektu se například museli rozloučit s přáním postavit výběh pro medvědy. Jeho stavba i údržba by byla moc náročná.

Pokračování na straně C3 NATURPARK LIPNO Nové safari by mělo fungovat po celý rok. Kromě velkých šumavských zvířat, jako jsou vlci, rysi, jeleni a zubři, tu budou ještě menší výběhy pro drobnější savce: lasice, kuny lesní a jezevce skalní.

Celá trasa pro turisty bude dlouhá tři kilometry, místy se půjde i po povalových chodníčcích. Cestou se mohou lidé zastavit u vyhlídek. Na konci je čeká zázemí v podobě šumavského statku vytápěného kotli na dřevo a solárními kolektory. Tady bude k dispozici nejen občerstvení, ale i infocentrum a ubytování - třeba pro školy v přírodě.

Celý projekt navazuje na rozvíjející se Skiareál Lipno, jedna z nově budovaných sedačkových lanovek dopraví návštěvníky ke Slupečnému vrchu přímo z parkoviště v obci.

„Bude to rozšíření nabídky i pro naše hosty. Zaměřujeme se hlavně na rodiny s dětmi, proto park podporujeme,“ uvedl Luboš Krejza, ředitel společnosti Lipno Servis, která provozuje lyžařský areál.

Park chce být zajímavý celoročně Pokud bude safari pokračovat cestou už vzniklého přístaviště a zimního střediska, čeká ho otevření do dvou až tří let.

Ve Skiareálu Lipno letos začala modernizace, do níž provozovatel investoval dvě stě milionů korun. Původní vleky nahradí tři čtyřsedačkové lanovky, prodlouží se i délka sjezdovek. Posílí se také umělé zasněžování a hodinová přepravní kapacita areálu naroste z 1 500 na 2 300 lidí. V zimě tu bude pracovat na dvě stovky lidí.

Naturpark by měl fungovat po celý rok. Kromě velkých zvířat tu budou ještě menší výběhy pro drobnější savce jako lasice, kuny lesní a jezevce skalní.

Zvířata nesmí z výběhů utéct Odbor životního prostředí jihočeského krajského úřadu zatím nemá k záměru připomínky a nenařídil k projektu vydat nezávislý posudek o vlivu stavby na životní prostředí. Větší problémy v jeho zřízení nevidí ani hygienici a Česká inspekce životního prostředí. Ta pouze doporučuje, aby Naturpark spolupracoval s ochránci přírody a dodržoval povinnosti při chovu živočichů.

Podle krajského úřadu je jednou z podmínek povolení parku také to, že kácení stromů při stavbě cesty pro auta obsluhy bude minimální a bude zajištěna pravidelná kontrola oplocení výběhů zvířat. Ta je nutná hlavně při silném větru. Naposledy na Lipensku nadělal škody orkán v loňském lednu, kdy museli správci dokonce na čas lyžařský areál uzavřít kvůli spadlým stromům.

Podobný projekt s pozorováním zvířat připravuje přitom i Správa Národního parku Šumava. Je naplánovaný do roku 2015 a bude stát čtvrt miliardy korun.


* Naturpark Lipno Bude se rozkládat na východních svazích Slupečného vrchu u Skiareálu Lipno. Celkově má pokrýt plochu 40 hektarů, z toho bude 23 hektarů oplocených výběhů pro divoká zvířata. Prohlídková trasa povede od konečné stanice lanovky přes Slupečný vrch. Skončí na nově postaveném šumavském statku. Park zaměstná osm lidí. * Zvířata v parku u Lipna nad Vltavou zvířata rozloha výběhu 10 koňů a zubrů 9,3 hektaru 10 divokých prasat 4,5 hektaru 4 vlci obecní 3,3 hektaru 5 jelenů evropských 3,1 hektaru 2 rysi ostrovidi 1,0 hektar V menších výbězích poblíž statku a informačního centra budou mít stanoviště lasice kolčava, lasice hranostaj, kuna lesní a jezevec skalní. Velké výběhy zajistí drátěný plot vysoký až tři metry. Přes ohradu s vlky povede dřevěná lávka pro pěší v délce 115 metrů. V zázemí parku se počítá s provozem veterinární ordinace. Projekt předpokládá kromě granulovaného krmení spotřebu 60 tun sena ročně.

Autor: ANTONÍN PELÍŠEK