Miroslav Kutal z Hnutí Duha: Medvěda v Beskydech neupytlačil žádný turista, ale zkušený odborník

Policisté ani ochránci přírody zatím netuší, kde hledat pytláka, který v Beskydech zabil chráněného medvěda hnědého, posbíral maso i trofeje a zbytky zahodil.

Někteří však netají, že z nelegálního lovu podezírají myslivce.


"My v této chvíli nevíme ani to, kde a jak přesně medvěda zabili, takže nemůžeme spekulovat o tom, kdo to udělal. Trestní oznámení jsem podala na neznámého pachatele," uvedla Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy. "Je možné, že to mohl udělat myslivec. Ale mohl to být i majitel chaty či chalupy, který vlastní střelnou zbraň, případně podnikatel, který tu má pronajatou honitbu...," naznačila Bartošová.


Miroslav Kutal z Hnutí Duha podezírá právě myslivce. "Vzhledem k tomu, že

pytlák si z medvěda vzal to nejhodnotnější, tedy maso a lovecké trofeje - kůži, lebku i drápy, navíc kůži stáhl tak, aby se dala preparovat, nemohl to udělat náhodný turista nebo chatař. Musel to být zkušený odborník. A nejvíc zkušeností mají myslivci," argumentuje.


Podotkl, že mnozí myslivci mají vůči velkým šelmám averzi, což přiznali v anonymní anketě Akademii věd a netajili ani to, že deset procent z nich upytlačilo nejméně jednoho rysa, který spolu s vlkem a medvědem patří mezi chráněné šelmy.


"Kulovnici si dnes sice může obstarat každý. Ale ze zkušeností vím, že řada pytláků se rekrutuje z řad bývalých či současných myslivců," dodal Kutal, který doufá, že policie pachatele dopadne. Za informace, které pomohou pytláka usvědčit, nabízí Hnutí Duha sto tisíc korun.


Předsedovi Okresního mysliveckého spolku ve Frýdku-Místku Rostislavu Kejdanovi se spekulace myslivci - pytlákovi neposlouchají dobře. "Ať o tom nemluví, dokud nepředloží důkazy," oponuje. "Jestli někdo upytlačil chráněné zvíře, je to samozřejmě špatně. Já se ale budu vyjadřovat až k podloženým závěrům," dodal včera.


Zabití medvěda odsoudil i myslivecký hospodář z Polanky nad Odrou Štěpán

Neuwirth. Sám však připustil, že pytlákem by mohl být člen mysliveckého sdružení.

"Musel to být člověk, který se vyzná. Skutečný myslivec, který má rád přírodu, by ale medvěda nikdy nezastřelil, protože by tím porušil pravidla. Bohužel, doba mezi nás přivedla řadu zbohatlíků, kteří mají peníze, jsou vybaveni vším možným a žádná pravidla pro ně neplatí. Je jim jedno na co střílejí, hlavně že mohou něco zabít a pak se pochlubit trofejí," líčí Neuwirth. "Je to stejné jako na silnicích: řidič -

gentleman nechá chodce přejít, ale řidič -lump ho přejede," dodal s tím, že takové členy by skuteční myslivci ze svých řad nejraději vyloučili.