Správci českých silnic mají před sebou nečekaný úkol. Budou se muset vypořádat nejméně s 28 místy na dálnicích a rychlostních silnicích, která jsou překážkou v migraci velkých zvířat, jako jsou rysi, losi nebo medvědi. Místa, kterými mohou zvířata chodit, popisuje nová migrační mapa, již připravila Agentura ochrany přírody a krajiny.

Při pohledu na mapu je zřejmé, že například nákladné dálniční přechody na nové části Pražského okruhu stojí na místech, která jsou z hlediska migrace zvěře zcela bezvýznamná. Naopak na brněnské dálnici D1, která je pro zvěř nejvýraznější bariérou, migrační koridory zcela chybějí.

Ředitelství silnic a dálnic nyní hodlá podle mapy plánovat konkrétní úpravy a počítá, kolik budou koridory stát. První práce by pak v terénu mohly začít přibližně do roka. Peníze chtějí silničáři najít zejména v evropských fondech. „Musíme ale zjistit, zda nám to Evropská komise dovolí. Oficiálně totiž tyto stavby musí platit investor, tedy stát, jakožto kompenzaci za ničení přírody,“ řekl Hospodářským novinám jeden z úředníků.

Migrační mapu pro velké savce najdete zde