Nejsme na Aljašce, bojí se mohutného zvířete v Horní Lidči na Vsetínsku


VSETÍN- Medvěd, který postrašil Vsetínsko na konci měsíce srpna, po sobě zanechal strach a obavy. Mezi lidmi se šíří podle ochránců přírody vlna psychózy. Ač nikdo přesně neví, kde nyní medvěd je a zda se nevrátil zpět na Slovensko, odkud s největší pravděpodobností přišel, hlášení o jeho údajném výskytu přicházejí z nejrůznějších stran.


Zvíře se tak mělo v uplynulých dnech pohybovat u benzinové pumpy v Horní Lidči. Řidič autobusu prý viděl medvěda, jak přechází cestu nedaleko Pulčína. Stejně tak se říká, že medvěd sežral ovci jistému chovateli u Francovy Lhoty. Hlášení o nebezpečné šelmě dokonce přišlo až ze vzdálenějších Luhačovic. „Vše nasvědčuje tomu, že jde o psychózu mezi lidmi,“ míní o vlně nepodložených zpráv Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.


Fakt, že se v okolí Vizovických vrchů objevil medvěd, hlásili v mnoha obcích dokonce místním rozhlasem. Upozorňovali, že vstup do lesa je jen na vlastní nebezpečí. Medvěd v okolí vesnice Lačnov prokazatelně byl. Poté, co vyplašil místní houbaře, objevili ochránci jeho zřetelné stopy. Medvěd dokonce poškrábal drápy informační tabuli s obrázkem namalovaného medvěda. Cedule informuje o tom, že se ve vizovických vrších medvěd občas objeví. Ochranáři z objevených stop vyčetli, že se u Lačnova potuloval mladý kus, vážící okolo sto třiceti kilogramů.


Někteří místní starostové přiznávají, že z šelmy v okolních lesích mají obavy. „Medvěd sem nepatří, nejsme přece někde na Aljašce,“ říká starosta obce Horní Lideč Josef Tkadlec. Podle něj by nejlepším řešením bylo zvíře odchytit nebo vrátit do míst, odkud na Vsetínsko přišlo. „Nejsme na medvědy historicky zvyklí. Mohou napáchat škody a ač se na mne ochránci přírody budou zlobit, jistý podtext nebezpečí v souvislosti medvědem vždy hrozí. Vždyť v lesích probíhá houbařská sezona. Navíc se bojíme, aby nám medvěd tady někde nezazimoval,“ líčí své obavy starosta obce, která před medvědem rovněž varovala obecním rozhlasem.

Ochránci přírody výroky o nebezpečných medvědech slyší opravdu neradi. „Takový pes je tisíckrát nebezpečnější než medvěd. Dnes má pomalu každý druhý nějaké bojové psí plemeno a pak se objeví jeden medvěd a už se všichni cítí sežraní,“ konstatuje trpce Orálek.


Medvěd má i své zastánce. Zvířata prý více plaší houbaři


Hory a lesy v česko-slovenském pohraničí jsou jedinými místy v republice, kde se medvědi trvaleji usazují. Odhadnout počet „českých“ medvědů však už kvůli jejich migraci přes hranice není snadné. Nikdy však číslo nepřekročí pět kusů. Sousední Slovensko, kde žije až osm stovek těchto zvířat, a je zde částečně povolen také jejich odstřel, je tak z českého pohledu medvědí velmocí. Podle Milana Orálka přírodovědci nyní odhadují, že v Česku volně žijí medvědi pouze dva. Jeden v Beskydech a druhý ten, který zhruba před týdnem vystrašil lidi na Vsetínsku. Stopy po medvědovi nezůstaly pouze v půdě, ale také na turistickém odpočívadle, kde se zřetelně povaloval. „Já teď chodím na houby do těch nejhlubších hor a medvěda se nebojím. Je to takové zpestření, které do hor patří,“ odmítá starosta Francovy Lhoty Karel Matůšů, že by k medvědovi měli všichni starostové na Vsetínsku stejný postoj jako jeho kolega Josef Tkadlec ze sousední Horní Lidče. Matůšů s úsměvem konstatuje, že si pro všechny případy pamatuje doporučení zooložky CHKO Beskydy Dany Bartošové, která radí při setkaní s medvědem lehnout si čelem k zemi, rukou si krýt zátylek a nedívat se medvědovi do očí. Starosta Matůšů přiznává, že je mu medvěda v podstatě líto. „Taky to nemá lehké. Hledá si asi klidné místo. Tisíce houbařů teď chodí po lesích a řekněte mi, kam se ta zvířata před nimi mají schovat?“


„Medvěd je takové zpestření, které do hor patří,“ říká starosta Francovy Lhoty

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání



Jan Král