V minulých dnech došlo v sousedním Rakousku k přelomovému posunu ve vyšetřování pytláctví chráněných rysů v oblasti hornorakouského Národního parku Kalkalpen. Vyšetřovatelé rakouského úřadu pro vyšetřování trestné činnosti dostali od veřejnosti tip, který je dovedl až k preparátorovi v Linzi. V jeho mrazicím boxu pak vyšetřovatelé nalezli v plastovém pytli zmrzlé tělo rysa určené k preparaci.

Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování není známo příliš podrobností. Podle dostupných informací měl preparátor rysa od svého kamaráda, čtyřiašedesátiletého vášnivého lovce, který má pronajatou honitbu v národním parku. Rys byl nejspíš zastřelen. Lovec je nyní vyšetřován kvůli podezření ze spáchání trestného činu pytláctví zvláště chráněného druhu a také za porušení mysliveckého zákona. Hrozí mu tak odnětí svobody až na dva roky a peněžní pokuta.

 

Zmařená reintrodukce

„Překonalo to mé nejhorší obavy,“ uvedl ředitel Národního parku Eric Mayrhofer. „Nicméně mám podezření, že to nebude poslední smutná zpráva.“ V oblasti probíhá již od roku 2011 druhý pokus o zajištění stabilní populace rysů (první reintrodukce probíhala v letech 1977-1979). Díky spolupráci místních organizací a institucí (pracovní skupina LUKA) se švýcarskou výzkumnou organizací KORA byly do oblasti v minulých čtyřech letech vypuštěni tři rysi původem ze Švýcarska: rysice Freia a Kora a samec Jura. Právě tento rysí kocour zmizel z fotopastí na konci loňského roku. Kromě něj ale rakouští výzkumníci postrádají i jeho syna Jago, který se narodil v loňském roce. Pokud se potvrdí nejhorší scénáře, znamená to, že v oblasti se nyní nepohybuje žádný dospělý rysí kocour. Kromě zmíněných dvou samců se zde dříve vyskytovali ještě dva kocouři: migrující samec Pankraz a starší samec Klaus, které fotopasti nezachytily již více než dva roky.

Fotografie mladého rysa. Zdroj: Nationalpark Kalkalpen/Christian Fuxjäger

Podle rakouských médií mají vyšetřovatelé dokonce informace o upytlačení tří rysů. Jak uvedl vrchní vyšetřovatel Othmar Coser, jedním z pachatelů měla být žena. Policistům ale chybí pozůstatky těl mrtvých rysů, což jim komplikuje další vyšetřování. Jak ale zároveň uvedl, výslechy svědků stále pokračují.

Rysí samci mají oproti samicím i dvoj- či vícenásobně rozlehlejší domovské okrsky a v době jarního páření vykonávají dlouhé pochůzky do vzdálenější oblastí. I proto mohou být pytláctvím více ohroženi. Přírodovědci z Národního parku nyní očekávají zprávu z vídeňské univerzity, která určí, který z rysů se nacházel v preparátorově mrazáku. Ředitel národního parku, zástupci rakouské pobočky WWF, ale také oficiální představitelé mysliveckých sdružení se zatím shodují na nahrazení ztrát. Pokud se potvrdí, že upytlačený rys byl původem ze Švýcarska, je třeba v reintrodukci pokračovat a vypustit do rakouské přírody dalšího samce.

 

JOSEFA VOLFOVÁ