Valšov - Bruntálští policisté začali po půl roce vyšetřovat případ pytláctví, jehož obětí se stal u Valšova na Bruntálsku vlk.

Případ je zajímavý i tím, že toto v pořadí už druhé zastřelení vlka na Bruntálsku potvrzuje tvrzení některých odborníků, že vlk už neobývá v České republice jen Beskydy, ale že se snaží najít i další teritoria.

Mluvčí bruntálské policie Lucie Krašteničová uvedla, že minulou středu policisté začali případ zastřelení vlka šetřit jako pytláctví.

Odborníci totiž potvrdili, že psovitá šelma, kterou někdo zastřelil na konci července loňského roku, je opravdu vlk.

„Pytláctví se dopustil zatím neznámý pachatel v myslivecké honitbě u Valšova a policii případ oznámil pětašedesátiletý muž. Ten v honitbě pod pilou nalezl zastřelenou psovitou šelmu a domníval se, že může jít o vlka,“ uvedla mluvčí bruntálské policie.

Policisté a veterináři odeslali mrtvou šelmu na zkoumání do výzkumné veterinární laboratoře Akademie věd České republiky v Brně.

Odborníci z Ústavu biologie obratlovců jednoznačně potvrdili, že se skutečně jednalo o vlka, kterého jako vzácnou velkou šelmu chrání zákon o ochraně přírody.

Policisté vyčíslili i škodu, která činí padesát tisíc korun.

Odborníci na velké šelmy uvádějí, že vlci se na Jesenicku objevují zatím jen jako migrující zvířata.

Zatímco do Beskyd se vlci dostávají při hledání nových teritorií ze Slovenska, do Jeseníků přicházejí z Polska. Lesníci ani odborníci na šelmy zatím nemají důkazy, že by se vlk v Jeseníkách usídlil natrvalo.

Prvního mrtvého vlka nalezli lidé na konci devadesátých let mezi Jindřichovem a Petrovicemi na severu Bruntálska.

PETR BROULÍK