Polští kolegové z organizace WILK měli v minulém měsíci napilno. Hned první červnový víkend řešili případ vlka uvízlého v pytlácké smyčce. Ročního samce se jim podařilo zachránit. Jen o dva týdny později ale byli přivoláni k zastřelené vlčici, nalezené v řece.


Šelmu chycenou v pasti objevili houbaři

V neděli 7. června byli pracovníci polské organizace Stowarzyszenie dla Natury „WILK” [1] kontaktováni s prosbou o pomoc při osvobození vlka, který uvízl v nalíčené smyčce v soukromém lese poblíž obce Serpelice. (Ta se nachází jen pár kilometrů od hranic s Běloruskem). Nedaleko vlka, v jedné z několika dalších nastražených pastí, byly nalezeny také zbytky mrtvé srny. Šelma se do smyčky zachytila za levou zadní nohu. Zvíře bylo vyděšené, mělo bolesti, vrčelo a nenechalo k sobě nikoho přiblížit. Vlka objevili houbaři, kteří zavolali na tísňovou linku 112. Na místo pak dorazili zástupci dobrovolné požární služby. Ti zabezpečili okolí a s vysokou mírou opatrnosti dali vlkovi alespoň vodu. Bohužel nikdo v blízkém okolí nedisponoval patřičným vybavením pro bezpečnou záchranu vlka. Po obdržení informací tak organizace WILK vyslala vlastní tým na víc než 500 kilometrů dlouhou trasu i s přepravní bednou, pro případ nutnosti transportu zvířete do rehabilitační stanice. Na místo vyrazila také veterinářka a zaměstnanec varšavské zoologické zahrady.

Foto vlka chyceného v pasti

Foto vlka chyceného v pasti; Zdroj: Stowarzyszenie dla Natury „WILK” 

Vlk dostal jméno Jung a druhou šanci na život ve volné přírodě

Poté, co celý tým dorazil na místo, se vlku  - ročnímu samci - podařilo úspěšně podat anestetika. Zvíře tak usnulo a po odříznutí smyčky a důkladné prohlídce vyšlo najevo, že samec je jinak v dobré kondici a past nohu nijak významněji neporanila. Na tlapě byl pozorován otok, ten byl však důsledkem již staršího zranění, které vlk utrpěl několik týdnů nazpět, pravděpodobně také následkem chycení se do podobné pasti. Zvíře tehdy nejspíš přišlo o tři prsty a od té doby byla noha lehce zkřivená. Po zvážení situace došli přivolaní odborníci k závěru, že když si až do teď šelma v lese poradila, neměla by být odsouzena k životu v zajetí. V lesích byli opakovaně pozorováni kulhající vlci, kteří přesto zvládli úspěšně lovit. Mladý samec byl pojmenován jako Jung, dostal potřebné léky a byla mu odebrána krev na veterinární a genetické testy. Zoologové pak samce zvážili a vybavili telemetrickým obojkem. Zvíře tak bude monitorováno a v případě problémů budou moct odborníci zasáhnout. Po úspěšném vypuštění ukázala první zpráva z Jungova obojku, že mladý samec spal několik hodin v blízkém lese a poté se přesunul. Genetická analýza nyní prokáže, zda je vlk členem místní smečky nebo přišel z jiné oblasti. Zbývá jen dodat, že k události byla přivolána také místní policie, aby začala vyšetřovat nelegální pytláctví.


V korytě řeky Pilica byla nalezena upytlačená vlčice

Mrtvá psovitá šelma s výraznými vlčími znaky byla v sobotu 20. června nalezena nedaleko vesnice Gostomi (asi 70 km od Varšavy). Mrtvé zvíře tu objevil jeden z místních obyvatel, a to v řece Pilica. Další den ráno dorazili na místo dva experti z Varšavské univerzity, zabývající se výzkumem velkých šelem. Ti provedli ohledání, fotografickou dokumentaci a odebrali vzorky na genetickou analýzu. Díky tomu bylo potvrzeno, že zvíře v již poměrně pokročilém stádiu rozkladu je opravdu vlk, respektive vlčice. Viditelná poranění na těle ukazovala na zastřelení. Organizace WILK celou věc okamžitě nahlásila na okresní policejní ředitelství. Případ pak zkoumala také kriminální policie pod dohledem prokurátora.

Zastřelená vlčice, nalezená v řece Pilica

Zastřelená vlčice, nalezená v řece Pilica; Zdroj: Stowarzyszenie dla Natury „WILK”

 

Podle organizace WILK bylo v Polsku od začátku roku upytlačeno už 8 vlků

Vlčí smečku, do které nalezená samice pravděpodobně náležela, sledovala organizace WILK v roce 2018 na žádost generálního ředitele ochrany přírodního prostředí. Důvodem byly žádosti dvou místních loveckých spolků o odstřel křížence vlka a psa, kterého myslivci údajně pozorovali. WILK, společně s institutem genetiky a biotechnologie na Varšavské univerzitě na základě genetické analýzy dokázali, že v tamních lesích žijí geneticky čistí vlci. Zjistili také, že fotografie údajného křížence, přiložená k dopisu od loveckého spolku, byla úmyslně oříznutá fotografie lišky. A to navíc z fotopasti nainstalované k nezákonné masité návnadě v jedné z přírodních rezervací. Díky této expertíze byla žádost zamítnuta. V popsaném kontextu ovšem vyžaduje nynější nález zastřelené vlčice zvláštní pozornost. Organizace WILK tento nelegální případ pytláctví nahlásila okresnímu státnímu zastupitelství v Grójci a bude případ nadále sledovat. Z jejich dat mimo jiné vyplývá, že od začátku roku už bylo v Polsku nelegálně zastřeleno nejméně 8 vlků [2].

 

Poznámky:

[1] Organizace Stowarzyszenie dla Natury „WILK” se zabývá především ochranou a výzkumem velkých šelem v Polsku. Spolupracuje s odborníky z různých oborů a zabývá se také ochranou biotopů a biokoridorů velkých šelem v Polsku i navazujících oblastech. Prezidentkou organizace je Sabina Pierużek-Nowak, členka celoevropské expertní skupiny large Carnivore Initiative for Europe (LCIE).

[2] K případům pytláctví bohužel dochází i u nás. Např. v minulém roce byla nalezena mrtvá vlčice v příkopu u silnice na Mělnicku. Zastřelení pak prokázala následná pitva.

ANNA ŘEZNÍČKOVÁ

 

Zdroje:


Podpořil: