VARŠAVA (zpravodajka ČTK) - Polské ministerstvo životního prostředí se obává o osud medvědů v případě snižování jejich stavu ve slovenských horách. Šéf slovenské státní ochrany přírody Ján Mizerák počátkem června prohlásil, že slovenskou populaci těchto zvířat by bylo potřeba snížit o polovinu, protože se šelmy přemnožily a stávají se pro lidi nebezpečné. Podle odhadů jich žije na Slovensku asi 800.


Lesníci z polského Tatranského národního parku mají obavu o medvědy, kteří žijí v polských horách. "Pokud v období lovu přejde medvěd vršky a dostane se na Slovensko, bezpochyby přijde o život," uvedl Krzysztof Cudzich z národního parku. Na polské straně Tater žije pouze několik kusů medvědů, asi 100 se jich usídlilo v polských východokarpatských Bieszczadech.


Polský ministr životního prostředí Jan Szyszko hodlá vyzvat slovenskou stranu, aby plánované snižování počtu medvědů vysvětlila. Řešením by podle ministerstva mohlo být zavedení ochranného pásma, kde by se medvědi nesměli střílet. Tak by byli na slovensko-polském pomezí chráněni.


V Polsku jsou medvědi chráněni, ačkoliv i v tamních horách se stávají případy, kdy zvířata přicházejí až k lidským obydlím. Na Slovensku není novinkou to, že chlupáči sbírají odpadky u domů.


Podle Mizeráka si na útoky medvědů a vlků stěžují i majitelé dobytka. Šéf slovenského ochranářského sdružení Vlk Juraj Lukáč již dříve uvedl, že do života medvědů by se mělo zasahovat co nejméně. Počet útoků na lidi podle něj v posledních letech nestoupl.