SOFIA (ČTK) - Poslední tři bulharští cvičení medvědi, kteří tancem museli bavit diváky, najdou nový domov v přírodě. Dnes je vykoupili ochránci zvířat, kteří kritizují tuto velmi starou zábavu, jež se i přes zákaz v Bulharsku doposud provozovala.


Trio, které tvoří medvědi hnědí Mima, Mišo a Světla, se přestěhuje do dvanáctihektarové medvědí rezervace v pohoří Rila, kde dnes žije už 20 huňáčů. Provoz rezervace částečně financuje slavná francouzská herečka Brigitte Bardotová.


Na Balkáně si hlavně romské rodiny dlouho vydělávaly předváděním cvičených medvědů. Krotitelé chlupáče odchytávají ještě jako mláďata a do pysků a čumáku jim vkládají kovový kroužek, za který je potom vodí na řetězu. Medvíďata musejí chodit po žhavých uhlících nebo po horkém plátu kovu a aby unikla bolesti, poskakují z jedné tlapy na druhou. Cvičitelé při tom hrají na bubínek. Tento proces trvá tak dlouho, dokud si medvěd nezačne automaticky zvuk bubínku spojovat s bolestí a nezačne "tančit".


Kvůli těmto krutým metodám bylo cvičení medvědů v Bulharsku zakázáno a úřady mohou medvědy majitelům zabavit. Nadace Čtyři tlapky (Four Paws) se ale rozhodla v případě Mimy, Miša a Světly krotitelům medvědů vyplatit příspěvky, které jim mají pomoci rozjet nový způsob obživy. Není známo, jak vysokou částku nadace musela za medvědy zaplatit. Cvičitelé medvědů na druhou stranu museli podepsat prohlášení, že už se nikdy nebudou živit výcvikem medvědů.