Švédské úřady vydaly licence na lov rysů ke snížení rysí populaci v provincii Jämtland na severozápadě země. Lovci mohou v období od 1. března do 15. dubna zabít až 33 těchto plachých šelem.

Podle vyjádření krajské správy přesahovaly počty rysů v kraji již několik let oficiální cílové stavy a jejich snížení je motivováno snahou o ochranu stád sobů patřících místní národnostní menšině Sámů.

Švédská populace rysů dosáhla v zimní sezóně 2016/17 stavu 1220 jedinců, což představuje pokles v porovnání s předchozím rokem, avšak výrazný nárůst oproti období 2013/14, kdy bylo v zemi zaznamenáno zhruba 840 rysů. Za minimální počty pro zdravou rysí populaci považuje státní agentura pro ochranu přírody 870 jedinců.

Rys ostrovid je ve Švédsku chráněný od roku 1991, kdy v zemi zbývalo pouze několik stovek jedinců. Díky legislativní ochraně jejich počty postupně vzrostly na 1200 – 1500, od roku 2008 však začaly opět klesat. Podle ochránců přírody k příčinám patřily i příliš vysoké lovecké kvóty – například v sezóně 2010 bylo uloveno 110 rysů. Situaci kritizovala i Evropská komise a v následujícím roce již byly kvóty pouze třetinové.

Ochránci zvířat kritizují způsoby lovu, které zahrnují chytání do pastí a štvaní psy. Lov je navíc povolen v době rysí říje. Citovaná snaha o ochranu sobů je podle kritiků zástupným důvodem. Ve skutečnosti jde o touhu lovců ulovit si vzácnou šelmu.

Skandinávská forma rysa ostrovida se vyznačuje světlejší barvou a méně výrazným skvrněním. Velké tlapy s širokými polštářky jim v severské zimě pomáhají pohybovat se rychleji po sněhu.

Nejvíce rysů žije v severním a středním Švédsku, stejně jako vlci se však i rysové v posledních letech rozšiřují dále na jih země.

 

MARTINA DUŠKOVÁ

Zdroje:

https://www.thelocal.se/20180221/quota-set-for-lynx-hunt-in-sweden

http://www.whitewolfpack.com/2011/03/lynx-petitions-save-beautiful-lynx-from.html