Začátek zimy a nové snímky z Beskyd, Javorníků a Vsetínských vrchů nás znovu přesvědčily, že s rozvojem fotomonitoringu není o překvapení nouze a stále nevíme o našich rysech všechno. Co se událo od zveřejnění posledního rysího shrnutí před sedmi měsíci?

V severovýchodní části Beskyd od Bílého Kříže až po Velký Polom se etabloval rys Jiří a doufáme, že v území, kde se dlouhé roky naše největší kočkovitá šelma objevovala jen vzácně, najde trvalejší domov. Kupodivu však není jediný zájemce o tento revír: začátkem listopadu se tu objevil nový, krásně skvrnitý rys, předběžně pojmenovaný jako Žigmund. Již začátkem letošního května byl totiž nafocen našimi kolegy v Kysucké vrchovině na Slovensku, více než 50 km daleko od místa na vnějším okraji beskydských kopců, kde ho „přistihla“ naše fotopast. I v Kysucích však byl zaznamenán jen několikrát. Kde je tedy jeho původ, zatím netušíme.

Jiří (vlevo) a Žigmund (vpravo). Dva kocouři severovýchodních Beskyd. Foto: Hnutí DUHA Olomouc

Asi největším překvapením podzimních kontrol fotopastí byl návrat rysice Lenky, která se naposledy natočila se třemi koťaty v červenci 2015, tedy skoro před rokem a půl. Později bylo jedno z jejích koťat nalezeno přejeté na silnici a Lenka ani žádné její zbývající mládě nebylo celou loňskou zimu zachyceno na žádné fotopasti. Předpokládali jsme tedy, že se také mohla stát obětí autonehody nebo skončila v rukou pytláka. Při sledování videozáznamu, na kterém se dvě koťata začátkem prosince procházela kolem fotopastí sledovaného značkovacího místa nedaleko Dolní Bečvy, jsme očekávali, že je bude následovat rysice Draža, kterou letos fotopast přistihla zatím jen s jedním kotětem. Kupodivu však do záběru vešla rysice Lenka, na první pohled nezaměnitelně identifikovatelná podle telemetrického obojku, který jí zůstal ze sledování v letech 2011–2012 (po roce sledování technika selhala a již se ho nepodařilo dálkově odepnout, ale nezdá se, že by rysici vadil).

 

Lenka a Žofka: dvě ze tří rysích matek v Moravskoslezských Beskydech. Video: Hnutí DUHA Olomouc

Na videu můžete vidět také hru jiné rysí kočky - Žofky, která má již minimálně druhý rok po sobě mládě. Stejně jako minulý rok, i letos v Moravskoslezských Beskydech vodí malá koťata tři rysice. Pro úplnost ještě dodejme, že se v Beskydech stále (již od roku 2012) pohybuje kocour Licous (otec Jiřího) a na podzim byl zachycen také subadultní, na matce již nezávislý rys, který se vloni narodil rysici Draže.

Draža s kotětem v Moravskoslezských Beskydech. Foto: Hnutí DUHA Olomouc

Novinky se odehrály i v Javorníkách. Opakovaně jsme nafotili nového subadultního rysa v západní části Javorníků (jeho původ zatím neznáme) a máme potvrzeno, že dvě kočky v Javorníkách mají mláďata: Heřmína i její dcera Hortenzia. Obě se pohybují dokonce i na stejných značkovacích místech.

Mladý rys v Javorníkách zkoumá značkovací místo. Video: Hnutí DUHA Olomouc

 

Rysí kočky z Javorníků: nahoře Hortenzia, níže řádí koťata Heřmíny. Foto: Hnutí DUHA Olomouc

Bohužel jsme od července nezaznamenali javornickou legendu – rysa Krále, z fotopastí známého od roku 2009. Jeho revír částečně převzal jeho syn Olda (narozen 2011). I když Král Javorníků vypadal v červnu trochu unaveně, jako by už ztrácel sílu, nevylučujeme, že nás ještě někde překvapí. Od jara se neukázal rys Ľubo, který pravidelně přecházel z Kysuc do Javorníků.

A poslední objev se týká Vsetínských vrchů. Byť je to nejmenší samostatné pohoří v Chráněné krajinné oblasti, v minulosti (do roku 2009) tu byl rys běžný. Kromě roku 2013, kdy tu občas pobýval Řehoř (žil však také v Javorníkách), se tu rys pravidelně nevyskytoval. Snímek z 27. září z centrální části Vsetínských vrchů je proto velmi cenný. Tohoto nejspíše již dospělého rysa se nám zatím nepodařilo identifikovat na záznamech z jiných sledovaných lokalit. Vyfotil se však jen z jedné strany; doufáme tedy, že se toto zimu ještě před některou z fotopastí projde znovu a předvede své rozetové skvrny i na druhém boku.

Rysi mají rádi členité lesy s padlými kmeny. Vyhovují i novému návštěvníkovi Vsetínských vrchů. Foto: Hnutí DUHA Olomouc

Zatím tedy můžeme shrnout, že od září bylo v celé Chráněné krajinné oblasti Beskydy a navazujícím území na Slovensku zachyceno celkem 12 různých dospělých nebo subadultních rysů (Beskydy 7, Javorníky 4, Vsetínské vrchy 1) a minimálně 8 mláďat (Beskydy 4, Javorníky 4). Počet dospělých a subadultních rysů je mírně vyšší než v předchozích letech (10–11), ale zima teprve ukáže, zda všichni rysi jsou stálými obyvateli Beskyd nebo se tu jen krátce zastavili.

Rádi bychom na tomto místě poděkovali všem dobrovolníkům Vlčích hlídek a dalším spolupracovníkům ze Slovenska, kteří nám s monitoringem šelem a kontrolou fotopasti nezištně pomáhají, a také všem dárcům, díky jejichž finanční podpoře je dlouhodobý monitoring šelem nejen na území Beskyd možný. Na společném fotomonitoringu se podílí také Ústav biologie obratlovců Akademie věd ČR a Ústav ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně, kteří do projektu zapůjčili své fotopasti.

MIROSLAV KUTAL A MICHAL BOJDA

Chcete mít záběry velkých šelem v roce 2017 stále na očích? Pořiďte si náš stolní kalendář s pohlednicemi šelem z fotopastí. Děkujeme!