Pytláci za posledních dvacet let zastřelili v Česku více než pět set chráněných rysů ostrovidů. Některým šelmám nepomohl ani speciální "monitorovací" obojek.

Eda, Bert, Chica, Milka nebo Ludvík - to jsou některá jména vzácných a silně ohrožených rysů ostrovidů, které v posledních letech zastřelili pytláci na Šumavě.

Správci šumavského národního parku vybavili desítky největších kočkovitých šelem žijících v Česku nejmodernějšími telemetrickými obojky, s jejichž pomocí je v pravidelných intervalech monitorovali. Z původních patnácti takto označených rysů jich ale žije pouze sedm. Zbylých osm pravděpodobně zastřelili pytláci.
"Několik zastřelených rysů jsme dokonce našli. Byla to například rysice Milka. Měla dvě mláďata, byla střelena, ale pytlákovi stačila utéci. Pak zahynula. Stejně tak jsme našli zastřeleného rysa Berta," prohlásil Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Kdyby rysové zemřeli přirozenou cestou, našli by ochránci jejich těla pomocí přístroje GPS. "Takhle najdeme jen obojek, ale rysa ne," tvrdí Bláha. "Odstřelení byli stoprocentně tři, těla se nám dostala do ruky. U dalších pěti je to pravděpodobné," doplnil Jaroslav Červený z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Celkový počet zastřelených rysů v Česku je alarmující. Za posledních dvacet let zastřelili pytláci podle akademiků celkem pět set rysů. Podle ochránců z Hnutí Duha ale možná ještě více. "Je možné, že to číslo je podhodnoceno," připustil Bláha. V současnosti žije v Česku odhadem asi stovka rysů.
Mezi lovci jsou bohužel i ti, kteří mají přírodu chránit. Biolog Červený oslovil anonymní anketou myslivce. Ze dvou stovek dotázaných se k odstřelu vzácného rysa přiznalo dvacet lovců.

Důvodů, proč rysa ilegálně loví i myslivci, je několik. Rysové v jejich honitbách likvidují srnčí zvěř i slabší divočáky. "Prostě myslivcům ubírají z talíře," řekl Bláha. Myslivci sice uznávají, že šelmy uloví slabší kusy, a na ně samé pak tedy zbudou lepší trofeje. Ale někdy si podle Bláhy zřejmě nemohou pomoci. "Jde prostě o lovecký pud a vášeň. Nakonec řeknou, že si aspoň jednou za život rysa zastřelit chtějí, chtějí mít na pažbě své zbraně vrub za toto zvíře," dodal Bláha. Ochránci přírody vypsali odměnu padesát tisíc korun za informace k dopadení pytláků. "Zatím se to nepodařilo. Jména některých lidí máme, ale nemůžeme jim nic dokázat," přiznal Bláha.

Šumavským národním parkem od roku 2005 procházejí takzvané rysí hlídky. Svou přítomností v lese mají působit jako prevence pytláctví.

Autor: Bedřich Kratochvíl