Další případ pytláctví otřásl nejen ochránci přírody, tentokrát v Dolním Rakousku. Pozůstatky dvou rysů v pytli zatěžkaném kameny vytáhli hasiči z řeky Ysper, která nedaleko odtud ústí do Dunaje. Pachatel se nejspíš snažil touto cestou mrtvých zvířat zbavit.

Ilustrační foto. Foto: Jens Bredehorn/pixelio.deJestliže zpráva o činu neznámého pytláka budí pochopitelné rozhořčení, nad jednáním místních úřadů zůstává rozum stát: Představitelé okresu Melk pozůstatky upytlačených zvířat nejenže nepředali policii, ale dokonce je nechali zlikvidovat jako odpad. Kvůli tomuto nepochopitelnému opomenutí teď není možné určit, jak pytlák svůj čin spáchal, ani zajistit případné stopy vedoucí k jeho odhalení. Rakouská pobočka Světového fondu na ochranu přírody (WWF), Správa Národního parku Kalkalpen a ochranářská organizace NATURSCHUTZBUND Österreich se proto rozhodly společně vypsat odměnu tři tisíce euro za informaci, která by vedla k odhalení pachatele. Organizace se domnívají, že místní obyvatelé nebo turisté mohli spatřit něco, co by vyšetřování pomohlo.

Podle výzkumníků projektu Luchsprojekt Österreich Nordwest, zaměřeného na ochranu rysa na severozápadu země, je zde počet těchto šelem velmi nízký. První jedinci sem přišli ze Šumavy teprve před několika lety a ztráta byť jen jednoho z nich může znamenat, že tato zvířata z rakouské přírody opět vymizí. Nález dvou upytlačených rysů představuje špatnou zprávu i pro Bavorsko a Českou republiku – zvířata s největší pravděpodobností patřila do populace obývající česko-bavorsko-rakouské pohraničí a jihozápadní Čechy. Jedná se o potomky rysů, kteří sem byli reintrodukováni v 80. letech ze Slovenska a podle odhadů jich zde nyní žije zhruba padesát.

Představitelé ochranářských organizací požadují, aby byl čin řádně vyšetřen a pachatel potrestán. Jak upozorňuje Christina Reisenbichlerová, expertka na rysy z rakouského WWF, usmrcení zvláště chráněných živočichů, jakými jsou například medvědi, orli či rysi, není žádný triviální prohřešek, ale trestný čin.

ilustrační fotografie (dříve upytlačený rys); foto: J. Červený
V každé spolkové zemi navíc přestupky proti životnímu prostředí vyšetřují speciálně vyškolení a vybavení pracovníci zvláštního oddělení kriminální policie. Vzhledem k tomu, že se okresním úředníkům podařilo zlikvidovat klíčové důkazy, nebudou mít nicméně v tomto případě kriminalisté lehkou práci.

Jedná se přitom již o druhý zaznamenaný případ pytláctví v šumavsko-bavorské rysí populaci během letošního roku. V květnu byla v Bavorsku zastřelena rysice, která jen o pár týdnů později mohla na svět přivést tři mláďata. Ani tento čin však nebyl dosud objasněn. Christine Reisenbichlerová k tomu podotýká: „Nikoli nedostatek vhodných biotopů, jak by se dalo očekávat, ale nedostatek lidského pochopení komplikuje těmto zvířatům návrat do oblastí, které dříve obývala.“


JOSEFA VOLFOVÁ