(Hardegg) Výzkumníci ze správy rakouského Nationalparku Thayatal pokračují v hledání divokých koček. Stopy po přítomnosti vzácných zvířat našli a ověřili letos na podzim. Ke spolupráci při výzkumu zvou rakouští odborníci i veřejnost. Správa parku v těchto dnech spustila nové internetové stránky http://www.wildkatze-in-oesterreich.at kde se zájemci mohou seznámit se základními údaji a posílat informace o případném pozorování koček.


"Výzkumný projekt k ověření možného rozšíření divokých koček na území parku začal loni v únoru po rozsáhlých přípravách. Výsledkem je senzační potvrzení již dvou případů výskytu těchto zvířat na území parku," uvedl vědecký šéf projektu Thomas Mölich. Badatelé mohli potvrdit rozšíření divokých koček do Podyjí až na základě genetického rozboru nalezených chlupů.


Ke spolupráci při dalším pátrání zvou představitelé parku zejména myslivce, lesáky, fotografy a další lidi, kteří v přírodě tráví mnoho času.

"Divoké kočky se vyhýbají blízkosti lidí, jsou aktivní zejména v noci a mimořádně plaché. Zdržují se a loví zejména v houštinách a disponují dokonalým ochranným zbarvením," poukázal na složitosti pozorování Mölich.


MARTIN MOŠTĚK