Dnes ráno srazil řidič na Šumavě vlka, který mu vběhl pod kola na frekventované silnici u Strážného. Šelmu si převzali pracovníci národního parku a z těla odebrali vzorky pro analýzu DNA, aby bylo možné zjistit stáří zvířete a odkud pochází. Také budou řešit, jestli ho vycpou a vystaví.
 

Policisté z Horní Vltavice na Prachaticku vyjížděli po šesté hodině ranní ke střetu se zvěří.

„Sraženým zvířetem na silnici I/4 byl vlk, který náhle vyběhl z pravé strany vozovky. Řidič osobního vozu VW Golf přijíždějící od Vimperka ho srazil zhruba 300 metrů před obcí Strážný. Střetu nebyl schopen zabránit. Šelma srážku nepřežila,“ popsala prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Mrtvého vlka převzal lesní hospodář, který ho předal pracovníkům Správy Národního parku Šumava.

„Mohu potvrdit, že jde o samce. Zatím jsme odebrali vzorky, které půjdou na analýzu DNA. Bude je zpracovávat Karlova univerzita, s níž dlouhodobě spolupracujeme. Po jejich vyhodnocení budeme přesně vědět věk vlka a odkud pocházel. Vzorky máme uložené, abychom je mohli v budoucnu porovnávat s dalšími,“ sdělil mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. 

Připomněl, že díky vzorkům mohli identifikovat vlka sraženého v Německu. Analýza pak ukázala, že se narodil na Šumavě. Tam jsou nyní potvrzené čtyři smečky s tím, že vlků se na území parku pohybuje okolo dvaceti až třiceti. Jedna smečka je v oblasti nedalekých Borových Lad, proto je možné, že z ní pochází i sražený vlk. Ale stejně tak mohlo jít o samotáře, který tudy jen procházel.

 

PŮVODNÍ ZPRÁVA VYŠLA NA SERVERU WWW.iDNES.CZ.