Šumavské Hoštice - Dvaapadesátiletý řidič linkového autobusu Emil Jiroušek jel ve středu brzy ráno jako už mnohokrát po silnici z Vimperka do Šumavských Hoštic. Zhruba v polovině cesty se lekl, ozvala se rána a na silnici zůstal ležet mrtvý samec rysa ostrovida.


Bylo patnáct minut po čtvrté hodině ranní. Ještě byla tma. „Najednou z levé strany vyběhlo zvíře. Lekl jsem se, ale nezazmatkoval a nestrhl řízení. Padla rána a zvíře odletělo od hrany předku a levého boku. Nikdy jsem v těchto místech rysa neviděl,“ vypráví Jiroušek, který řídil prázdný autobus bez lidí.


Zastavil a šel se podívat. Na silnici ležel mrtvý rys ostrovid – šestnáctikilový dvouletý samec. Zavolal proto ochranáře šumavského parku a policisty. „Řidič nestačil vůbec zareagovat a rysa srazil,“ poznamenala prachatická policejní mluvčí Radka Sovová.


 Sražené zvíře budou zkoumat odborníci


Podle ekologických aktivistů z Hnutí DUHA, kteří se snaží rysy na Šumavě chránit, je obrovskou náhodou, že řidič autobusu zvíře srazil. „Rys ostrovid samozřejmě nežije jen v parku, ale v celé chráněné krajinné oblasti. Dnes je v šumavském parku zhruba třicítka rysů, v celých jihozápadních Čechách pak zhruba sedmdesát,“ odhadl Jaromír Bláha z Hnutí DUHA.


Nejčastěji rysi umírají rukou pytláků, kteří je střílí. „Rysi se běžně pohybují i v okolí Vimperka, protože sestoupí z Boubína, kde je jejich přirozené teritorium. Samozřejmě nás událost mrzí, ale nedá se s tím už nic dělat. Rys nyní poslouží vědeckým účelům a budou jej odborníci zkoumat třeba z hlediska genetiky a parazitologie,“ řekl mluvčí parku Radovan Holub.