Dne 5.5.2010 jsme se zúčastnili vynikající akce, na kterou nás pozvalo Muzeum regionu Valašsko ve Vsetíně, zámek Vsetín. Jednalo se o přednášku Miroslava Kutala, besedu a promítání filmu na téma "Soužití s velkými šelmami".


Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací o těchto nádherných šelmách, které do naší přírody tradičně patřily a patří sem i dnes, jen se s nimi musíme naučit žít.


Mnohé z nás překvapilo, že například jídelníček medvěda je až z 90% tvořen rostlinnou potravou, jídelníček rysů i vlků je tvořen pouze masem, ale zejména slabými a nemocnými kusy, které by stejně pravděpodobně uhynuly či jinak překážely zdravému vývoji svého druhu.


Také nás zaskočilo, že vlků od loňského roku ubylo. Zajímavé bylo i zjištění, že vlka a medvěda můžeme v ČR potkat vlastně jen u nás v Beskydech, kdežto rysa i na Šumavě.


Spousta informací je na nástěnných tabulích ve věži a určitě stojí za zhlédnutí. Jak jsme se dozvěděli, výstava potrvá až do 27. června, tak si ji určitě nenechte ujít.

My jsme si odnášeli nejen hodně zážitků, ale i nástěnnou informační tabuli od Hnutí DUHA, kterou určitě využijeme ve výuce.


Pracovnice Muzea připravily k besedě zajímavé pracovní listy, díky kterým jsme si získané informace utřídili a ujasnili.


Bylo to skvělé, takže organizátorům moc děkujeme!


(Za žáky 8. A, Jaroslava Ševčíková, ZŠ Vsetín, Sychrov)