Park chce lidem ukázat zvířata, která v něm žijí. Pokud nebudete mít štěstí, uvidíte je v Ohradě

Šumavský národní park chce více lidem přiblížit zvířata, která v něm žijí - vydry, jeleny, rysy nebo tetřevy. Na turistických stezkách tak najdete nové cedulky s živočichy, které můžete spatřit v jejich přirozeném prostředí. A když nebudete mít štěstí, uvidíte je i v Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou.


Chtějí vrátit do přírody vlky

Správa šumavského parku označila novými cedulkami s logy zvířat desítky míst. Že by turisté zvěř rušili, strach nemá.


„Je to šance vidět zvířata v divočině. Člověk musí mít štěstí i trpělivost. Třeba ale pohled na tokajícího tetřeva se podaří jen těm, kteří si v květnu přivstanou, nikoli desetičlenné skupině. O nové stezky se přitom nejedná, jen jsme označili cedulkami místa, kam chodí lidé. Na nich si přečtou, jaká zvířata v okolí žijí,“ vysvětlil včera při spuštění nového projektu Pavel Hubený ze správy šumavského parku.


Správa věří, že projekt bude mít úspěch podobně jako pozorovací místa, která už rok na Šumavě fungují. Lidé zde mohou v dřevěných buňkách sledovat třeba jeleny v přezimovacích obůrkách. „Zájem lidí je obrovský. Každé takové místo navštíví zhruba 600 lidí za sezonu. Vidí třeba souboje jelenů nebo jejich chování ve skupině,“ řekl Jiří Kec ze správy šumavského parku.


Spolupráce se zoo má být přínosem především pro děti. Ochranáři věří, že rodiče vezmou své potomky do areálu, kde jim ukážou zvířata v zajetí, když je neuvidí na Šumavě. „S parkem spolupracujeme už dlouho třeba na projektu umožňujícím návrat kriticky ohroženého druhu sovy puštíka bělavého zpět do volné přírody,“ sdělil zástupce ředitele zoologické zahrady Roman Kössl.


Nové tabulky se objevily u turistických cest v okolí Poledníku, Kašperských Hor, Modravy, Březníku i podél řeky Křemelné. V některých lesích ale vydržely jen několik dnů - lidé si je odnášejí jako suvenýr a správa parku nestíhá vyrábět nové.


Na tento zoologický program chce správa parku navázat i ambiciózním projektem navrácení například vlků do volné přírody. Ti se už dnes na Šumavě objevují, ale zatím netvoří smečky. „Jde o to připravit podmínky pro soužití lidí a zvířat, aby nenastávaly konflikty. Je to ale náročný projekt a rozhodně nelze do přírody vypouštět vlky narozené v zajetí. Musí to být zvířata, která už v přírodě žila,“ přemýšlí Kössl.


Správa parku chce přesto už do pěti let mít první místa, kde by lidé i takové šelmy mohli vidět.


Středoevropské safari Vždy by měly velké výběhy, ve kterých by žily, a

lidé se nad těmito místy mohli procházet například po vysokých lávkách. Novinky by tak lákaly tisíce lidí ročně. „Národní park Šumava je velké středoevropské „safari“, které si musíme umět chránit,“ dodal ředitel parku František Krejčí.