Brněnští přírodovědci z Akademie věd začali v Beskydech pokládat speciální pasti na rysy. Chtějí těmto šelmám na krk umístit speciální obojky s čipem GPS. Díky němu pak budou moci přes navigační satelity sledovat pohyb rysů.

„Z obojku získáváme informace o denní aktivitě jedinců, o jejich pohybu nebo případně úhynu,“ popsal Petr Koubek, pracovník Akademie věd, s tím, že místa, kde se pasti nacházejí, nemůže prozradit. „Je to citlivá záležitost. Konkrétní místa znají pouze určení lidé,“ uvedl Koubek. V následujících třech letech tak turisté a návštěvníci Beskyd budou nacházet v lesích pasti, které tam umístili zoologové.

„Prosíme návštěvníky, aby instalovaná zařízení nechali, tak jak jsou. Stojí nás to spoustu práce, vše slouží k vědeckým účelům a ochraně přírody,“ vyzval návštěvníky hor Koubek s tím, že do terénu umístí i takzvané fotopasti, které budou pořizovat obrazovou dokumentaci o pohybu rysů.

Včera vyrazili do terénu i místní pracovníci Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Odstartovali počítání velkých šelem. Šelmy v Beskydech budou ochránci sčítat až do neděle. Sledují hlavně takzvané pobytové znaky. „U medvěda jsou to třeba stopy po drápech na kmenech stromů nebo nalepené chlupy na pryskyřici,“ vysvětlil František Šulgan z CHKO Beskydy. Orientačně se v regionu Chráněné krajinné oblasti Beskydy pohybuje asi pět medvědů, patnáct rysů a pět nebo více vlků.