Na konci března, kdy teploty ještě dosahovaly pod bod mrazu, byla v hornorakouském Národním parku Kalkalpen vypuštěna do tamější přírody rysice Kora. Jejím původním domovem je Švýcarsko a v Rakousku se má nyní stát jednou ze zakladatelek zdejší rysí populace. Takový je alespoň úmysl správy národního parku.
Vypouštění rysice Kora do přírody Národního parku Kalkalpen. Zdroj: www.kalkalpen.at  Vypouštění rysice Kora do přírody Národního parku Kalkalpen. Zdroj: www.kalkalpen.at

 

 

 

 

 

 

 

 

Březnové vypouštění rysice Kora do přírody NP Kalkalpen. Zdroj: www.kalkalpen.at. 

 

Rysice dostala jméno podle organizace KORA, která se ve Švýcarsku zabývá výzkumem a ochranou velkých šelem a nyní poskytuje odborné rady pro rakouský projekt. Kora má na krku instalovaný telemetrický obojek, který ochranářům umožňuje sledovat, jak se šelma orientuje v novém prostředí, prozkoumává oblast a hledá své teritorium.

 

Rysí populace v Národním parku Kalkalpen
Rys Klaus, který byl prvně vyfocen na fotopast 30. března 2000, zatím poslední fotografie pochází z loňského ledna. Zdroj:http://npk.riskommunal.net

V hornorakouském národním parku, podobně jako v řadě dalších oblastí Evropy, byl rys v minulých obdobích vyhuben a po více než 150 letech se zde znovu objevil teprve na konci minulého století. Od té doby se v chráněném území podařilo potvrdit trvalý výskyt pouze jediného zástupce této šelmy, rysího kocoura Klause. Ten byl poprvé vyfocen díky fotopasti již v roce 2000 a zatím poslední snímek dokazující jeho stálý výskyt pochází z loňského ledna. Zdejší krajinu tedy obývá úctyhodných třináct let.


Přítomnost jediného zvířete není zárukou toho, že vzácná šelma z tamní přírody opět nevymizí. Proto se již v roce 2008 mezi místními organizacemi zrodil nápad ojedinělé spolupráce, jejímž výsledkem by mělo být posílení rysí populace v Horním Rakousku. Členy iniciativy LUKA (LUchs KAlkalpen) jsou zástupci ochranářských organizací, myslivců, správy národního parku, rakouských spolkových lesů (ÖBF AG) či Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

 

 

Rys Klaus, který byl prvně vyfocen na fotopast 30. března 2000,                                                                    zatím poslední fotografie pochází z loňského ledna.                                                                     Zdroj:http://npk.riskommunal.net
 

Jejich společnou aktivitou byl například monitoring rysů, a to nejen na území národního parku, ale i za jeho hranicemi, kde bylo umístěno zhruba 50 fotopastí. Více než roční sledování však potvrdilo výskyt pouze jediného rysa, samce Klause. Proto se spolupracující organizace rozhodla pokusit o reintrodukci této vzácné šelmy. 

Po konzultacích s experty z organizace KORA byla v květnu 2011 vypuštěna do rakouské přírody dvouletá rysice Freia a o půl roku později ji následoval roční samec Juro, oba původně ze Švýcarska. Díky tomu se zde již na jaře následujícího roku narodilo rysí mládě. Zatím posledním přírůstkem do tamější „rodiny“ je pak v březnu vypuštěná Kora.             

 Rysí kotě, které se narodilo loni na jaře. Zdroj: www.kalkalpen.at.

Rysí kotě, které se narodilo loni na jaře jako potomek dvou reintrodukovaných rysů - samice Freii a kocoura Jura. Zdroj: www.kalkalpen.at.

 

Návrat rysů do Národního parku Kalkalpen je důležitým předpokladem pro přežití druhu v celém alpském regionu. Pro iniciativu LUKA bude proto hlavním úkolem zajistit nejen ochranu jednotlivých zvířat, ale také migračních cest, které umožňují příchod nových jedinců ze sousedních populací a výměnu genetických informací mezi nimi.

 

JOSEFA VOLFOVÁ