Co udělat v přítomnosti šelmy? Nedívat se jí do očí, radí odborníci

JAVORNÍKY Potkali jste medvěda? Pokud si vás všiml, pravděpodobně se bude snažit utéct. Nedívejte se mu přímo do očí, to je výzva k souboji. Raději dělejte, že medvěda nevidíte, mluvte klidným hlasem a pomalu se vzdalujte.


Pět tisíc brožurek s podobným textem roznesou v následujících dnech členové Hnutí Duha po Beskydech. Chtějí obyvatelům i turistům poradit, jak se vlastně k medvědům chovat a jak zabránit střetům, které jsou stále častější na sousedním Slovensku.


V moravskoslezských horách žijí podle znalců přírody nejméně tři a maximálně pět medvědů – a další mohou přijít. Dosud žádný medvěd v Beskydech nikdy nikoho nenapadl.


„Lidé by měli změnit své chování, chtějí-li se konfliktům s medvědy vyhnout,“ radí Miroslav Kutal z Hnutí Duha. Se svými dalšími patnácti kolegy procházel o víkendu hřebeny Javorníků a společně monitorovali místa v blízkosti lidských sídel, která by pro medvědy mohla být lákavá. A mezi největší lákadla medvědů patří smrduté pytle plné odpadků v kontejnerech u horských chat nebo na konci obcí.


„Když se medvěd naučí na odpadky chodit, ztratí přirozenou plachost. Pak snadno může dojít ke konfliktu. Ten se sice nikdy nedá vyloučit, ale lze mu alespoň předcházet,“ míní Kutal. Že si medvědi mohou odpadky zamilovat, potvrzuje i známý ostravský zoolog Ludvík Kunc: „Při značné inteligenci medvědů je pochopitelné, že si stále více ulehčují život sběrem odpadků, a při své síle mohou být pro člověka nebezpeční.“


Ochránci přírody hledali případná ohniska konfliktů ve formě smrdutých odpadků vůbec poprvé. „Původně jsme tuto akci chtěli dělat až na podzim, ale protože máme informace, že medvědi v Beskydech jsou, raději jsme se do hor vydali už nyní,“ říká Kutal.


Hned jeden z prvních velkých a notně zapáchajících kontejnerů objevili ochránci přírody na samém hřebeni Javorníků, hned u československé hranice. Podobných kontejnerů je několik. „Naší snahou je domluvit se s obcemi i s jinými majiteli kontejnerů, aby odpad proti medvědům zajistili. Chápeme ale, že rozpočty obcí jsou omezené. Rádi bychom v budoucnu na zajištění kontejnerů získali i nějaký grant. Speciální kontejnery, do kterých medvědi nemohou, se například rozmisťují na Slovensku,“ přibližuje Kutal. Podotkl, že zároveň s kontrolou nasbírali šest šedesátilitrových pytlů s nejrůznějším odpadem přímo v lesích.


Spatřit medvěda v Beskydech není nic jednoduchého. Spíše než medvěda lze najít takzvané pobytové stopy: trus nebo specifické škrábance na stromech. I lidé, kteří se ochraně šelem věnují dlouhá léta, jezdí hledat živé medvědy spíše na Slovensko nebo také do Rumunska. V Beskydech turisté naposledy viděli medvěda minulý měsíc v blízkosti Lysé hory. Loni byl medvěd spatřen u obce Horní Lideč na Vsetínsku nebo u nedaleké osady Pulčín. Ochránci mluví o beskydských medvědech v superlativech. „Naši medvědi naštěstí nedělají žádné škody a žijí skrytě,“ chválí si František Šulgan z CHKO Beskydy. Čeští ochránci přírody by rádi spolu ze slovenskými uskutečnili v příštích letech pozorování, a především sčítání medvědů pomocí vysílaček, zvané telemetrie. To by znamenalo medvědy napřed chytit a upevnit jim kolem krku vysílačky. Sledování medvědů pomocí vysílaček by zoologům usnadnilo prozkoumat jejich způsob života a také zjistit počet, který bývá zatím jen odhadován. Takové pozorování již částečně probíhá na Slovensku. Podle odhadů zoologů tam žije zhruba sedm až osm stovek medvědů.

***


Z „medvědí“ příručky

* Při táboření v přírodě nepřipravovat kořeněná jídla a nepoužívat deodoranty.

Medvědy různá aromata neodolatelně vábí.

* Držet se tras, v nepřehledném terénu si zpívat, aby medvědi byli varováni.

*Pokud vás medvěd sleduje, upusťte oděv či jiný předmět, který ho může upoutat.

*V případě útoku lehnout a chránit si šíji a hlavu. Nehýbat se, medvěd ztratí zájem.


JAN KRÁL