Před medvědy budou ve Vysokých Tatrách chránit elektrické ohradníky, nové výstražné tabule a noční hlídky. Zabezpečen bude komunální odpad. Podle slovenského deníku Sme zvažuje slovenský rezort životního prostředí i ochranný odstřel medvědů.

Nevítané návštěvy medvědů u obydlí jsou v Tatrách vážným a dlouhodobým problémem. Několik medvědů se v současnosti pohybuje mezi Tatranskou Lomnicí, Tatranskou Lesnou a Horným Smokovcem, kde hledají potravu.

Zvlášť závažný je problém v období medvědí říje, kdy se aktivita medvědů zvyšuje. „Problém je, že někteří medvědi se zatoulají na neznámé lokality, potom se dostanu mezi dálnice, oplocení a neví, jak se vrátit do lesa. A tak se občas dostanu i do města", popsal pro Šelmy.cz své zkušenosti lesník Erik Baláž z Leooochranárského zoskupenie VLK. Jedním z nejjednodušších způsobů získávání potravy se zvláště pro mladé medvědy pak stává přehrabávání v nezabezpečených kontejnerech.

Mladý medvěd u kontejneru. Foto: Robin Rigg
Mladý medvěd u kontejnerů v Tarách (foto: Robin Rigg)

Správci Tatranského národního parku proto chtějí nebezpečná místa obehnat elektrickým hrazením. Správa národního parku zatím nabízí tři elektrické ohradníky, které nainstaluje u kontejnerů školy v přírodě Detský raj, u horského hotelu Mních a kolem Skalnaté chaty.

Elektrické ohradníky se v minulosti osvědčily také nevládní organizaci Slovak Wildlife Society (SWS). „Teď záleží na tom, aby státní ochrana přírody provedla realizaci důkladně – například byly dodrženy parametry oplocení a bylo vyčištěné okolí. Takové opatření je pak skutečně účinné, jak se potvrdilo i u našich projektů," nastínila zkušenosti Světlana Beťková ze SWS.

Rozmístěny mají být také výstražné tabule, které budou obyvatele a návštěvníky informovat, že se nacházejí v medvědím teritoriu.

Preventivní opatření Ministerstva životního prostředí obě nevládní organizace, věnující se ochraně medvědů na Slovensku, vítají. „Je to hodně velký posun oproti minulosti. Ideální by bylo, kdyby město Vysoké Tatry mohlo zabezpečit všechny kontejnery, ale bohužel na to zatím není dost financí.", zhodnotil situaci Erik Baláž z VLKa.

Dalším způsobem ochrany obyvatel proto jsou pravidelné noční hlídky pracovníků TANAPu. Vybaveni budou gumovými projektily a pyrotechnikou na plašení zvířat z obcí. „Takzvaný pohotovostní tým jsme navrhovali podle úspěšného modelu, který se osvědčil například v Chorvatsku. Zorganizovali jsme také speciální školení za účasti chorvatského odborníka. Jsme proto rádi, že státní orgány tuto metodu nyní navrhli, doplnila Světlana Beťková.

„Resort životního prostředí v současnosti vyhodnocuje i možnost ochranného odstřelu medvědů, kteří se vyskytují v blízkosti lidských obydlí ve Vysokých Tatrách," řekl Maroš Stano z ministerstva životního prostředí. S ochranným odstřelem, kdy jsou stříleni medvědi, kteří už ztratili přirozenou plachost, Baláž souhlasí. „Dříve se stříleli hlavně medvědi, kteří nepůsobili žádné problémy, nyní se už orientují na problémové jedince, což je v kombinaci s preventivními opatření skutečně velký posun."

ČTK a MIROSLAV KUTAL

Související články:

Šelmy.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.