Minulé měsíce přinesly hned několik smutných zpráv o osudu rysů na česko-německo-rakouském pomezí na Šumavě. Od letošního jara se zde s automobilem střetli nejméně čtyři rysi. Poslední zpráva, která se objevila v řadě domácích médií, se týká mláděte, které srážku s automobilem přežilo a nyní se uzdravuje v záchranné stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci u Vimperka.

Rysátko, které mělo po srážce nedaleko Solné Lhoty u Vimperka zlomené obě zadní končetiny, mělo posléze vlastně štěstí. Zraněného jedince vyčmuchalo štěně německého ovčáka, které zde bylo na procházce se svým pánem.  Mladý rys byl odchycen a převezen do vimperské veterinární ordinace, kde mu operovali zranění a nyní se zotavuje v záchranné stanici pro handicapovaná zvířata v nedalekém Klášterci. Na základě zdravotního stavu se na jaře příštího roku rozhodne o jeho návratu do přírody.


Bohužel méně optimistický je osud dalších dvou rysích mláďat, která se v minulých měsících pohybovala na rakouské straně Šumavy, nedaleko obce Klaffer am Hochficht jen několik kilometrů od hraničního přechodu Zadní Zvonková. Jedno z mláďat bylo zachyceno na fotopasti ještě na konci letošního září, ale první říjnový den bylo nalezeno mrtvé u silnice nedaleko zmiňované obce. Při pozdějším ohledání se zjistilo, že se jednalo o teprve zhruba tříkilovou mladou rysici. 

Fotografie druhého rysího mláděte z okolí obce Klaffer am Hochficht. Foto: luchs.boehmerwaldnatur.at

Hned následujícího dne byl ve stejné lokalitě monitorován výskyt dalšího mláděte, tentokrát se podle všeho jednalo o samce, zhruba stejně starého jako v předchozím případě. Mládě bylo několik následujících dní zachycováno na fotopasti a také krmeno. Bohužel od 4. října již nejsou zdokumentovány žádné známky jeho výskytu v lokalitě. Podle odborníků z rakouské organizace zabývající se monitoringem a ochranou rysa Luchsprojekt Österreich Nordwest byla dvě zjištěná mláďata s největší pravděpodobností sourozenci, kteří v minulých týdnech přišli o svoji matku. O osudu jejich matky ale neexistují žádné dostupné informace. 

Pro rysí mláďata v tomto věku je ztráta matky většinou osudná, neboť jsou na ní zatím závislá, jak ukazují i zmiňované případy. Tyto tři události navíc bohužel nejsou na Šumavě ojedinělé. Případy střetu s automobilem, které vedly k uhynutí rysa, byly zaznamenány i v červnu letošního roku na bavorské straně Šumavy či předtím v únoru nedaleko Vyššího Brodu.

 

JOSEFA VOLFOVÁ