PRAHA Ačkoli medvěd, který se zatoulal do Bavorska, způsobil řadu škod místním zemědělcům, česká Strana zelených chce, aby v Česku medvědů přibylo. Návrat velkých šelem má spolu se zvýšením počtu rysů a vlků v lesích dokonce ve volebním programu.

Sekce ochrany zvířat Strany zelených má pro své snažení vážné důvody: posledního medvěda v Čechách totiž podle zoologa Ludvíka Kunce ulovili na Šumavě v roce 1858. Poslední úlovek medvěda na Moravě se datuje k roku 1887.

Ačkoli medvědi dlouhá staletí patřili k tradičním obyvatelům oblasti současné České republiky, o jejich likvidaci se snažili především chovatelé dobytka. Medvědí maso přitahovalo také gurmány kvůli své výborné chuti. K vyhlazení posledních českých medvědů přispěl také císař Josef II. svým řádem o hubení velkých šelem.

I přesto, že medvědi v Čechách byli již dávno vyhubeni, čas od času lze na hnědou šelmu v českých lesích narazit. „V Moravskoslezských Beskydech se nyní vyskytuje kolem 4 - 5 mladých medvědů,“ tvrdil v roce 2002 v článku pro magazín Koktejl Ludvík Kunc. Medvědi přicházejí hlavně ze Slovenska, kde nemají dostatek teritorií. Mladí samci si tak přicházejí hledat svůj lovecký revír na Moravu.

V beskydských lesích nacházejí podle odborníků slovenští medvědi ideální zimoviště. České hory totiž poskytují medvědům přístřeší v hustých lesích a také množství potravy. Tu jim zajišťují zejména stáda ovcí, které k nelibosti místních zemědělců medvědi často loví. Ačkoli se místní obyvatelé o svá stáda bojí, proti medvědovi zasáhnout nemohou. Patří na seznam kriticky ohrožených druhů. Podle zákona však mohou za zabité ovce žádat náhradu od státu.