Co letos zaznamenaly fotopasti u kořisti v Javorníkách?

Letošní zima stopařům moc nepřála, přesto jsme zaznamenali alespoň určité úspěchy – v druhé půlce února se jednomu z dobrovolníků Vlčích hlídek podařilo objevit kořist rysa – strhnutou laň. Podle stop a zkonzumovaných částí bylo patrné, že zde nejspíše hodovalo více rysů.  

Protože místo nálezu leželo na slovenské části pohoří, kontaktovali jsme našeho spolupracovníka z nedalekého údolí Štiavniku, který tam hned následující den vyrazil a nainstaloval fotopasti. Díky tomu se podařilo zaznamenat, kdo všechno se v dalších dnech na kořisti živil - a je to opravdu zajímavý příběh!

Už druhý den po umístění fotopastí přišel ke kořisti rys Král, který laň nejspíše ulovil. Asi půl hodiny se krmil a po dvou dnech přišel znovu.

rys Král při návratu ke kořisti; foto: Hnutí DUHA Olomouc a Vlado Trulík 

Jen několik hodin po něm se u zbytků laně objevil rys Benedikt (zvaný též Beňo), kterého tak fotopast opět zaznamenala po téměř roční odmlce. Nejspíš ale tušil, že Král je nedaleko, tak se u kořisti dlouho nezdržel.

rys Benedikt u kořisti; foto: Hnutí DUHA Olomouc a Vlado Trulík

V ten samý den se tito dva rysí samci u kořisti ještě jednou vystřídali. Při odchodu však Benedikt zbytky nedostatečně ukryl před potravními konkurenty, a tak příležitosti snadno se nasytit na cizím úlovku využil i dospělý orel skalní.

orel skalní na kořisti rysa; foto: Hnutí DUHA Olomouc a Vlado Trulík 

Kdy a jak přesně probíhaly návštěvy těchto tří strávníků, které fotopasti zaznamenaly na fotkách i na videu, můžete vidět přímo v článku našeho slovenského spolupracovníka Vlado Trulíka.

 

LEONA MACHALOVÁ

Fond mikroprojektů_loga

FOND MIKROPROJEKTŮ