JELENÍ VRCHY (Prachaticko) (ČTK) - Na šumavských Jeleních Vrších vzniklo první speciální místo, odkud mohou lidé sledovat zvěř ve volné přírodě. Vyvýšený dřevěný srub je určen pro zimní pozorování a začne sloužit skupinám turistů s průvodcem asi od listopadu. Je první z plánovaných tří míst, kde budou mít lidé dobrý rozhled do krajiny, v níž žijí jeleni, srnci a další zvířata. Pozorovatelny jsou součástí zoologického programu Národního parku Šumava (NPŠ), řekl dnes novinářům ředitel správy parku František Krejčí.


Částečně zateplený srub s šindelovou střechou pojme až 35 lidí. Připomíná pohodlné kino, je vybavený třemi řadami lavic, několika informačními tabulemi, v zimě se v něm bude topit plynovými kamny. Zájemce, kteří se přihlásí přes internetové stránky parku, sem doprovodí odborník. "Lidé budou muset být velmi potichu, aby zvěř nerušili. Zde se naučí, jak se chovat k divokým zvířatům a jak je pozorovat," vysvětlil ředitel.


Na Jeleních Vrších je jedna ze 14 takzvaných přezimovacích obůrek v NPŠ, do nichž se stahuje zvěř, když napadne sníh. Správci ji do zimy rozšíří ze současných sedmi na deset hektarů a umístí tam nové stoly a koryta s krmením. Předpokládají, že sem bude chodit okolo 50 jelenů.


Obdobné sruby vzniknou letos ještě u Srní v lokalitě Beranky a Velký Bor. V Boru bude možné sledovat zvěř i v létě, možná už koncem letošní letní sezony. Počet jelenů, kteří nyní na Šumavě žijí, je odhadován na 800 až 1800 kusů.


Do zoologického programu Národního parku Šumava patří ještě projekt sedmi návštěvnických center, stanice handicapovaných živočichů v Klášterci u Vimperka či velká voliéra pro sovy v Borových Ladách. Program je rozplánován do roku 2015 a počítá s investicemi za 250 milionů korun, přičemž usiluje o evropské peníze.


Návštěvnická centra ukážou návštěvníkům místní druhy živočichů v jejich přirozeném prostředí způsobem, aby mohli při prohlídce příjemně strávit několik hodin a měli i možnost zaparkovat a občerstvit se. Okruhy jsou plánované na 1,5 až tři kilometry, zvířata budou ve velkých výbězích a voliérách. "Zaměříme se na prezentaci původních druhů, a to na velké ploše, aby byl pohyb zvířete co nejméně omezován," vysvětlil vedoucí programu Miloš Juha. Centra lidem umožní detailní pozorování jelena, srnce, vlka, medvěda, rysa, lišky, velkých dravců, a dokonce i vlka či zubra, kteří se už na Šumavě nevyskytují.