V polovině února letošního roku byl v alpském údolí Puschlav na jihovýchodě Švýcarska zastřelen medvěd M13. Zvíře, které se při vyhledávání potravy dostalo příliš blízko k lidem, údajně znamenalo příliš vysoké bezpečnostní riziko. Proto místní úřady rozhodly o jeho odstřelu.

Fotografie medvěda M13 z loňské zimy. Foto: Kanton Granbunden


Medvěd M13 se do Švýcarska zatoulal ze severoitalské populace z okolí Trentina již na počátku loňského roku. Společně se svými dvěma bratry - medvědy M12 a M14 se pohybovali na švýcarsko-italsko-rakouském pomezí. Bohužel všichni tři nakonec neobstáli v konkurenci o životní prostor s člověkem. Medvědi M12 a M14 zahynuli při střetech s automobily v dubnu a červnu loňského roku.

 

Poslední z trojice medvědích sourozenců se od jara loňského roku často objevoval v kantonu Graubünden na jihovýchodě země. Místní obyvatelé ho zde pravidelně pozorovali v těsném sousedství vesnic a silnic. Během podzimu se opakovaně vloupal do horské chaty, kde snědl zásoby brambor a způsobil zkázu uvnitř. Do povědomí veřejnosti se dostal také jako "Inspektor Medvěd", když nevědomky přivedl rakouskou policii na stopy trestného činu.   

 
Medvěd M13 s obojkem, který umožňoval neustálý monitoring jeho pohybu. Zdroj: reuters.com

Během tohoto období se jej opakovaně tamější myslivci snažili z oblasti vyhnat a zastrašit pomocí petard a gumových projektilů. Odpuzovací techniky ale selhaly a medvěd byl v listopadu loňského roku označen jako „rizikový“. Švýcarský managementový plán pro medvěda povoluje takovéto zvíře zastřelit. K tomu nakonec došlo letos, když se šelma na počátku února probudila ze zimního spánku a opět se vydala shánět potravu k lidským sídlům.

 

 

Zastřelení zvířete pobouřilo řadu švýcarských, ale i mezinárodních ochranářských organizací. Švýcarská organizace Swiss Animal Protection označila zastřelení medvěda jako nedodržení managementového plánu. Joanna Schönenberger, expertka na medvědy z WWF, odsoudila rozhodnutí jako příliš unáhlené, podle ní se mělo intenzívněji pokračovat se zaháněním zvířete. Šelma také mohla být například přemístěna do méně osídlených oblastí národních parků.

 

Podle odborníků ze švýcarské organizace Kora lze v kantonu Graubünden očekávat i další medvědy migrující ze severoitalské populace. Proto platí v oblasti preventivní opatření, která by měla přispět ke klidnějšímu soužití medvěda a člověka. Včelí úly například musí být obehnány elektrickými ohradníky a další opatření se týkají zabezpečení nádob s odpadem či chovu hospodářských zvířat.

 

JOSEFA VOLFOVÁ