Švýcarská organizace KORA, která se zabývá koordinací projektů zaměřených na studium a ochranu velkých šelem ve Švýcarsku, přinesla v minulých týdnech na svých webových stránkách informace o nových přírůstcích do švýcarské šelmí rodiny.


První radostnou zprávou bylo definitivní potvrzení výskytu rysa v oblasti jižně od Neuchâtelského jezera v centrálním Švýcarsku. Zde byl rys sporadicky pozorován již od 80. let, ale jeho výskyt zatím nebyl věrohodně prokázán.


Letos v červenci ho ale nejdříve vyfotografoval náhodný návštěvník mobilním telefonem a následně zde byla přítomnost šelmy potvrzena instalovanými fotopastmi. Snímky vždy zachytily stejnou rysici se dvěma odrostlými mláďaty. Porovnáním s dalšími fotografiemi bylo zjištěno, že se jedná o rysici, která se narodila v roce 2010 v populaci v pohoří Jura na severozápadě Švýcarska. Snímky z fotopastí zároveň přinesly první důkaz o rozmnožování rysa v centrálním Švýcarsku.

 

Rysice s kotětem vyfocená fotopastí v centrálním Švýcarsku. Zdroj: kora.ch

Vlčí štěně z pohoří Calanda ve Švýcarsku. Zdoj: kora.ch.

Další zprávy pocházejí tentokrát z východního Švýcarska z pohoří Calanda, kde byl v minulých týdnech definitivně potvrzen výskyt vlčí smečky. Úřadem pro lov a rybaření v kantonu Graubünden zde byla opakovaně nezávisle na sobě pozorována vlčí mláďata. Prvně tak bylo potvrzeno rozmnožování této šelmy na území Švýcarska od jejího návratu v roce 2006.

 

 

 

 

Poslední úlovek z fotopasti byl pro všechny tak trochu překvapením. Fotopast zachytila psovitou šelmu, zbarvením srsti i chováním podobnou vlkovi. Konzultací s odborníky bylo zjištěno, že se s největší pravděpodobností jedná o šakala obecného (Canis aureus), který se do střední a západní Evropy šíří z Balkánského poloostrova. Jistotu ale přinesou až genetické analýzy, které by tak případně potvrdily první výskyt šakala na území Švýcarska. 

První šakal, který se objevil ve Švýcarsku. Zdroj: kora.ch. 

JOSEFA VOLFOVÁ