PRAHA/ŽENEVA (EcoMonitor) - Ve Švýcarsku byl poprvé po dvou letech spatřen medvěd hnědý. Několik lidí oznámilo, že minulou neděli odpoledne spatřili šelmu na hranicích národního parku ve východním Švýcarsku. Zvíře prý prchalo pryč okamžitě, jak lidi zaznamenalo, napsal server Swissinfo.


Georg Brosi z kantonálního úřadu pro lov a rybolov řekl, že podle stop ve sněhu je medvěd nejméně dva roky starý. Myslivci nyní pátrají po jeho srsti nebo výkalech, aby ho mohli geneticky identifikovat. Brosi si podle serveru myslí, že šelma s největší pravděpodobností přišla ze severoitalského Trentina. Medvědí populace zde v letech 1999 až 2002 poklesla a byla doplněna deseti zvířaty ze Slovinska.


V červnu 2006 učinil medvěd pojmenovaný Bruno osudovou chybu, když opustil Rakousko a vydal se vstříc puškám německých lovců. Jen o měsíc později vydala švýcarská vláda pokyny pro medvědy, jak se vyvarovat podobnému osudu. Tzv. "Medvědí strategie" trvá na tom, že medvědi a lidé spolu mohou vycházet v míru, avšak umožňuje regionálním úřadům zvíře zastřelit, pokud ohrožuje bezpečnost lidí.

Tento strategický dokument byl podroben kritice od horalských komunit, lovců i farmářů. Ti tvrdí, že federální úřady musejí mít snazší možnost medvěda zastřelit, pokud tropí neplechu. Medvědi se nyní člení do tří kategorií: "nevtíravý", "problematický" a "vysoce rizikový", píše Swissinfo. Zvíře může být zabito pouze v případě, že je označeno jako "vysoce rizikové", tzn. pokud se nedá zastrašit a je vůči lidem agresivní. "Problematického" medvěda charakterizuje, že se nebojí lidí, začíná si hledat potravu v obydlených oblastech, nebo zabije velké množství hospodářských zvířat. Zatím to vypadá, že šelma pozorovaná v neděli je "nevtíravá".


Ve Švýcarsku byl medvěd spatřen naposledy v červenci 2005, poprvé po více než sto letech. Dostal označení "JJ2", probojoval se na titulní stránky novin, zabil jedno tele a více než 20 ovcí a zmizel. Přišel ze stabilní populace medvědů hnědých z oblasti Trentina, napsal server Swissinfo.


Podle článku na serveru Swissinfo ze dne 5. 6. 2007

Hanka Hermová